Inicijativa uglednog arhitekte Ivana Redija

Balkanska i Davidova ulice kao umetnička četvrt?

NIŠ – Arhitekta Ivan Redi pokrenuo inicijativu za uređenje zapuštenog centra grada. Prvi na redu kvart oko Sinagoge, odnosno Balkanska i Davidova ulica

Balkanska i Davidova ulica, uz Trg kralja Milana, čine centar grada i izlaze na Nišavski kej, na čijem platou se nalazi bista umetnice i heroine Nadežde Petrović. Ove dve ulice povezuje zgrada Sinagoge – istorijski spomenik iz 1925. – nekadašnji hram vere, a danas kulture, koji služi i kao izložbeni prostor Narodnog muzeja u Nišu… Sve u svemu, idealna celina za pravu umetničku četvrt.

Ali, ovaj prostor trenutno je u veoma lošem stanju i služi kao parking, odnosno mesto za odlaganje komunalnog otpada.Zato je arhitekta iz Graca Ivan Redi, rođeni Jagodinčanin koji je dugo godina živeo i radio u Nišu, pokrenuo inicijativu da se ove ulice urede i da najveći grad na jugu Srbije, po ugledu na Pariz – dobije svoj Monmartr.

„Čekajući „pravo vreme“ izgubili smo mnogo od varoškog, ali i evropskog duha Niša. Sada želimo da u srcu grada, umesto ulica kojih se stidimo i koje izbegavava, dobijemo novi kutak kojim bismo rado prošetali i proveli goste – veli Redi, predlažući da ideje za uređenje daju mladi ljudi, iz kreativnog centra „Deli“, kulturnog centra „Kupina“, Mladi ambasadori… od kojih je već stvorio tim saradnika.

Zajedno, oni poručuju da je dosta bilo skrivanja iza strateških planova koji, po pravilu, izgube smisao dok se realizuju.