NIŠ – Česte kiše ne idu na ruku poljoprivrednim proizvođačima na jugu Srbije, ali veliku korist od njih imaju berači pečuraka. Lisičara i vrganja, kojih je proteklih pet, šest godina bilo u šumama maltene samo „za lek“ , ovih dana ima u izobilju. Zbog toga su su ovih dana krenuli u berbu brojni meštani sela koja se nalaze obroncima Star planine, Svrljiških planina, Suve planine, Jastrepca, ali i mnoge Nišlije.
Zbog velike ponude, otkupna cena pečuraka je sa početnih 1.000 dinara spala na svega 100 do 170 dinara za lisičaru i 150 do 200 dinara za vrganj. Međutim i pored niskih cena beračima se isplati trud jer u toku dana mogu da naberu velike količine pečuraka.
Otkupljivači kažu da iskusni berači mogu dnevno da naberu između 30 i 50 kilograma lisičara i vrganja.
Vremenske prilike za sada idu na ruku beračima pečuraka, ali otkupljivači ne mogu da im garantuju da će otkup još dugo potrajati.
Njihova dosadašnja iskustva govore da hladnjače koje kupuju sav rod pečuraka sa juga Srbije čine to otprilike do 1. jula. Nakon toga obustavljaju otkup jer krajnji kupci, a uglavnom su to firme iz Nemačke, Austrije i Švajcarske do tada zadovolje kompletne potrebe za pečurkama iz Srbije.
Berba pečuraka, kažu prerađivači mogla bi da potraje duže ukoliko bi kapaciteti domaćih prerađivača bili veći, ali već dugo nema ozbiljnijih ulaganja u ovoj oblasti.
(Kraj)Mia
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Promoter ove ideje je REGIONALNA PRIVREDNA KOMORA LESKOVAC. Oni nam nepogrešivo otkrivaju toplu vodu! Eksperti za pronalaženje rupe na saksiji redovno ubiraju članarinu i troše na poklon koje-kakvim gostima.
Unosan posao dok ne vide da ima dosta pecuraka i beraca pa im obore cenu i one budu dzabe pa ih ljudi posle beru samo za sopstvene potrebe.
Od toliko nasih pecuraka da li ste ikad negde videli proizvod od pecuraka u prodavnicama osim krem supe od pecuraka koja u imenu ima pecurke?
Znaci samo stranci jedu pecurke a mi ih samo beremo. Mi ne umemo nista da napravimo. Samo jednom sam video u tempu po 50g suvih pecuraka i cena je bila za kilogram kako sam izracunao odprilike nepunih 100eur. Gde je razlika u ceni od otkupne jer je otkup te gotove suve oko 10eur tada bio…Jel to neka magija?
NEVIDJENA PLJACKA!!!