Biblioteci u Leskovcu potrebna nova zgrada

LESKOVAC – Matičnoj Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović” u Leskovcu, koja se prostire na površini od 700 kvadrata, nedostaje prostor još od 2.100 kvadrata, police i adekvatan pod u pretrpanom depou, pult na pozajmnom odeljenju, još 50 čitalačkih mesta u skučenoj čitaonici i viskoobrazovani kadrovi.

Ovo su zaključci samih bibliotekara, ali i Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN), koja je u 11 gradova Srbije istraživala primenu novog Zakona o kulturi.

“Za primenu tih standarda potrebana su ogronma sredstva koja realno Leskovac nema, pa mislim da je u tom delu neophodna i pomoć Republike”, ocenila je za “juGmediu” Aleksandra Samokal Jovanović, direktorka bibilioteke sa 7 hiljada čitalaca.

Još gora situacija je u šest isturenih bibiliotečkih mesta, pa je tako, na primer, bibiloteka u Brestovcu sklona padu.

Priča o gradnji nove bibilioteke u gradu sa preko 140 hiljada stanovnika stara je više od tri decenije.

Prema generalnom urbanističkom planu, lokacija je određena na prostoru između Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta, ali za sada nema nagoveštaja da se o tom potezu čak i razmišlja.

U međuvremenu, grad je poklonio bibiloteci prostor od 100 kvadrata za legat leskovačkog pisca, publiciste i novinara Nikolaja Timčenka, gde će biti prebačeno i Zavičajno odeljenje, a za adaptaciju i opremanje prostora neophodno je 2,5 miliona dinara.

Uprkos prostornim i finansijskim problemima, 34 bibliotekara redovno prati potrebe članstva, pa ovde ne manjka ni jedna aktuelna knjiga.

„Kod nas ne postoji reč – nema. Ako željenu knjigu nemamo u biblioteci, pozajmimo iz neke druge ili se sami bibliotekari snađu. U želji da uredimo dečje odeljenje, na primer, zaposleni su sami farbali i krečili stare police i stolove i napravili prijatan kutak za decu. Sami pišu projekte, koji imaju dobru prohodnost, pa sam u tom smislu veoma ponosna, kao što sam ponosna i na mnogobrojne vanbibliotečke aktivnosti, kao što su kjniževne večeri, izložbe, seminari stranih jezika i druge aktivnosti“, istakla je Samokal.

(Kraj)