U sada već svetski poznatom selu na jugu Srbije blizu Leskovca, fasade kuća krasi crvenom bojom jedna od najlepših paprika koja se uzgaja samo na ovom području, a to je lokošnički pehar, obeležje sela za koje se ceo svet raspituje i sela koje se baš zbog te paprike „nizače“ našlo i u serijalu Nacionalne geografije.
Sedmočlana porodica Kocić po količini i kvalitetu jedna je od najboljih u selu Donja Lokošnica. Iako postoji tradicionalan način za sušenje paprika od se prave zacini za jelo, Boban Kocić glava porodice, dosetio se da olakša nizanje paprika i osmislio sušaru koja već odradi pola posla.
„Ja sam četvrta generacija koja se bavi uzgojem paprika. Gajimo na površini od jednog hektara i 16 ari, imamo i plastenike, krastavce i još mnogo toga. Ova sušara je naša investicija. Plasman ove godine nije loš, dolaze nam i Bugari“, priča Boban.
Ovu sušaru napravio je sa svojim prijateljem, a kako on tvrdi za juGmediu, ipak je sušara lakši način, jer tu nema nizanja, ali priznaje da nije zapostavio tradicionalan način.
„Na ova sita ovde stavimo papriku i direktno ide u sušaru“, objašnjava.
Na 17. po redu manifestaciji „Dani paprike“, pitali smo Jovu Ničića od koliko godina se bavi uzgojem paprike, budući da se tim poslom bavi 90 posto meštana, a on je kazao je da od kako zna za sebe. Zapravo je sa četiri godine prvi put ušao medju paprike sa svojom porodicom da bi pomagao.
„Uzgajamo industijsku, nizaču, reckavu i još mnogo vrsta paprika. Kod nas je najbolja proizvodnja mlevene i gruvane paprike. Ako je jače sunce paprici je dovoljno mesec dana da bude spremna za mlevenje“, odao je Ničić ponosno.
Sav ushićen i srećan zbog ove manifestacije, ali ponajviše zbog prepoznatljivosti njihovog brenda u svetu, Ničić je ispričao prošlogodišnje iskustvo i kako je prodaja tekla.
„Nema gde nismo poznati po paprici. Prošle godine su bili Japanci, Kinezi, Holanđani, Belgijanci i Poljaci, sad sam video ove godine i Ukrajince“, kazao je i dodao da iz celog sveta ljudi dolaze da posete ovo selo.
Skromno se pohvalio da ova paprika nigde nije mogla u svetu da uspe, kazao je da je ovo podneblje koje oni imaju najbolje za papriku. Ipak, postoji izuzetak.
„U okolini Sombora, ne znam tačno da preciziram gde, čuo sam da se proizvodi sličnog kvaliteta“, ističe Ničić i zaključuje uz smešak da su oni u svetu broj jedan.
Uprkos svojoj skromnosti, selo Lokošnica, nesporno je, postalo je globalno poznato po svom crvenom blagu – paprici, koja krasi fasade kuća ovog idiličnog mesta, a činjenica da je ovo crveno selo u svetu broj jedan. Ostavljamo vama, čitaocima, da to proverite.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Al ste prsli svi i Vi sto pisete i vi sto dajete izjave, paprike niko ne jede na zapadu. Povera Srbija!!!
Nisam znao da sušara nije bila izmišljena do sada. Stvarno epohalno i neverovatno. Za Nobela.
Nije Sombor nego Tavankut kod Subotice ?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=4c1e7d&_nc_ohc=0WUkT-F29mIAX9i_TaA&_nc_ht=scontent.fbeg2-1.fna&oh=00_AfBGlbvlLH1S4E7MddG_Cg06UE0ZzXWGTU8iKh5rfXOUXg&oe=650911E6
Najvecu glupost provalio je RTS 2000 godine kad su bili raspisani izbori na kojima su ovi danasnji pukli, a ona glasi:jedna fabrika iz trstenika uspela je da proizvede felnu od 13 cola a tim strucnjaka radi na felni od 14 cola…..to mu je kao ova susara, genijalno otkrice kao i ta felna!