Bogojavljanski krst okupan u 150.000 dinara

Bogojavljenski krst u Vranju okupan je za 150.000 dinara, a „kum“ ove godine je dvadesetogodišnji Vukašin Stojiljković koji je, tokom licitacije, dao najveću ponudu.

Početna cena za ovogodišnje kumstvo bila je 60.000 dinara, čime se krenulo sa nadmetanjem, a mladi Vranjanac kaže da je srećan i da mu je ovo prvo učestvovanje u nadmetanju.

Nadmetao sam se samo zbog zdravlja. To je najveći motiv zašto sam želeo da okupam krst. Zdravlje je najbitnije, a sve ostalo će doći samo“, kaže Vukašin.

Bogojavljensku vodu je, pred velikim brojem ljudi u Sabornom hramu „Svete Trojice“, osveštao Episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom.

Vladika Pahomije se obratio okupljenom narodu rečima da je „Bogojavljanje objavio sveti prorok Jovan, a dužnost svih pravoslavnih hrišćana je da blagovestimo rod u ljudskome“.

Svaki put kada sveštenik dolazi u vaše domove pred velike praznike i vaše slave, i kad god sveštenik sveti vodicu u domovima, prisutna je blagodat duha svetoga, a sila koju je on ostavio kod duha svoga, prisustna je u pravoslavnoj crkvi“, istakao je vladika.

Prošle godine je Bogojavljenski krst u Vranju okupao „kum“ Zoran Stamenković za 120.000 dinara.