Mila i Emilija o pripremama za najveće muzičko dečje takmičenje “Srbija u ritmu Evrope“

Boje Srbije brane na portugalskom jeziku

Na najvećem muzičkom takmičenju za decu “Srbija u ritmu Evrope” koje će se održati 16. juna u niškoj hali Čair, Vranje će učestovati po prvi put, a učenice osnovne i srednje škole Emilija Mišić i Mila Nikolić iz Vranja, izabrane su da predstavljaju svoj grad.

Propozicije predviđaju da se učesnici predstave na jednom od jezika zemalja čije ambasade podržavaju ovo takmičenje, te su u skladu sa tim Vranjanke dobile Portugal kao zemlju koju će predstavljati.

U velikoj konkurenciji, od oko 80 učesnika na prvoj audiciji koji su se predstavili pesmom i plesom, u užem krugu plasiralo se njih tridesetak, izdvojile su se Mila i Emilija, dve izuzetno talentovane devojčice koje skoro četiri meseca vredno vežbaju sa stručnim licima iz produkcije programa “Srbija u ritmu Evrope”.

Velika je čast, kaže Mila, učestvovati na ovako značajnoj manifestaciji koja predstavlja jedno od njenih najozbiljnijih muzičkih učešća do sada.

Sve ovo predstavlja neverovatno iskustvo za mene. Sada radimo finalne probe do početka takmičenja i usavršavamo pevanje i koreografiju“, priča za Jugmediu Mila, učenica trećeg razreda vranjske Gimnazije „Bora Stanković“.

Prisutna je, kako kaže, mala trema jer će pevati numeru na portugalskom, ali je izgovor reči brzo savladala jer je jezik sličan španskom koji joj je poznat.

„Brzo i lako smo naučile pesmu. Teška jeste za pevanje i najveći problem predstavlja visoki ton pri kraju numere, ali se nadamo da ćemo sve savladati“, kaže Mila koja pored gimnazije pohađa i muzičku školu, smer solo pevanje.

U okviru muzičke škole, dodaje, osvajala je nagrade na brojna republička i međunarodna takmičenja.

Emilija Mišić kaže, kako se takmičenje približava, tako raste adrenalin jer je reč o ozbiljnoj manifestaciji.

„Sve je ovo za mene potpuno novo i svesna sam koliko će ovakvo iskustvo da mi znači u daljem radu. Sa Milom smo prvo naučile koreografiju, a uz igru smo brzo savladale reči na portugalskom i kada je došao profesor pevanja, mi smo već znale pesmu. Saradnja sa svima njima je sjajna, slušamo njihove savete i oni su puni razumevanja za nas“, ističe Emilija, učenica osmog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ i član školskog hora.

Probe će se održavati svake subote u Sali omladinskog kulturnog centra – OKCE do 15. juna.

„Naš grad je organizovao prevoz za sve koji žele da nas podrže na takmičenju u Nišu. Veliki broj njih se prijavio i to nam je posebno drago jer će nam značiti podrška, kao što nam je potrebna podrška oko glasanja koje će biti otvoreno od 1. juna“, kaže Emilija, dok Mila dodaje da im je sada potrebna velika promocija pred takmičenje, kao i reklama njihove instagram stanice.

Ističe da ovo nije samo njihova lična reklama, već za ceo grad, jer će predstavljati njihov grad i ponosne su zbog toga.

„Ovom prilikom pozivamo sve da reklamiraju našu stranicu na instagramu srbijauritmuevrope_vranje. Nastupamo pod rednim brojem 17 i od 1. juna svi koji žele mogu da glasaju za nas tako što će da pošalju pesma 17 (sa razmakom) na broj 1557“, objašnjava Mila.

Predstavnici gradova Srbije predstavljaće 22 evropske zemlje i pevaće pesme na jeziku zemlje koju predstavljaju.

Niš je ovogodišnji domaćin najvećeg dečjeg muzičkog festivala jer su niški srednjoškolsci prošle godine pobedili na takmičenju predstavljajuči Tursku.

Ove godine kao domaćini predstavljaće Srbiju i pevaće na srpskom jeziku.

Manifestacija “Srbija u ritmu Evrope” održava se od 2008. godine i namenjena je deci u osnovnim i srednjim školama i osmišljena u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu na opštinskom i regionalnom nivou, Belom knjigom EU o mladima, Nacionalnom strategijom za mlade Republike Srbije i Akcionim planom politike za mlade u Vojvodini.

Cilj manifestacije je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata u Srbiji, promocija interkulturalnosti, tolerancije, ravnopravnosti polova, poštovanje ljudskih prava, različitosti, saradnje i doživotnog učenja, dok se u okviru programa manifestacije organizuju besplatne edukacije za decu koja su sastavni deo takmičenja.

Prva nagrada za pobednika je 50 odsto od ukupnog neto prikupljenog SMS-a koji se prenosi u budžet grada i koja mora da se potroši za poboljšanje kvaliteta i unapredjenje prostorija u školama.

Druga nagrada je sedmodnevno putovanje za pobednika u jednu od zemalja učesnica takmičenja, po odluci organizatora takmičenja.

Pobednik će biti odabran kombinacijom glasova stručnog žirija i gledaoca koji glasaju putem SMS-a, a samo finale manifestacije biće emitovano 16. juna u 14 časova u direktnom prenosu na Prvoj srpskoj televiziji – PRVA TV.

Ovo muzičko takmičenje podržavaju ambasadori 22 zemlje Evropske unije.