GRAD PIROT DOBIO NOVAC OD ZELENOG FONDA SRBIJE ZA POŠUMLJAVANJE GOLETI

Borova šuma na goleti Sarlah, novi drvored na šetalištu

Grad Pirot će borom pošumeti 32 hektara goleti i sa 800 sadnica proširiti drvored na keju pored Nišve, sa nešto više od četiri miliona dinara dobijenih od Zelenog fonda Srbije i novcem iz gradske kase od 2,5 miliona dinara, saopšteno je danas.

Ugovore o dodeli sredstava Zelenog fonda Republike Srbije potpisao je juče ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa čelnicima 12 lokalnih samopurava, među njima i sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem.

Zeleni fond izdvojio je ukupno 40 miliona dinara za pošumljavanje goleti

Vasić kaže da je pošumljavanje goleti od velike važnosti za grad Pirot i da će dobijeni novac biti uložen u pošumljavanje 32 hektara degradiranih površina na brdu Sarlah, kao i u proširenje Keja pored Nišave, zaštitnog znaka Pirota i jednog od najlepših šetališta u Srbiji .

Biće zasađeno oko 25.000 sadnica bora na toj površini. Podjednako je važno i to da ćemo proširiti drvorede u samom gradu, negde oko 800 sadnica ćemo zasaditi u gradu. Povodom jubileja – 95 godina postojanja zaštitnog znaka našeg grada Keja pored Nišave, proširićemo drvored na Keju. Grad će uložiti još oko 2, 5 miliona dinara za ove namene”, kaže gradonačelnik Vasić.

Ministar Trivan rekao je da je ovo vreme navikavanja na pošumljavanje Srbije i da će se na tome raditi svake godine. Od 14 prijavljenih na konkurs sredstva je dobilo 12 projekata lokalnih samouprava Požega, Bela Crkva, Doljevac, Golubac, Kučevo, Raška, Stara Pazova, Grad Beograd-gradska opština.

Foto: Arhiva Gradska uprava Pirot