Budžet Vlasotinca 689 miliona dinara

VLASOTINCE – Odbornici Skupštine opštine Vlasotince usvojili su odluku o budžetu za 2013. godinu u iznosu od 689 miliona dinara, u kome su najveće stavke zarade zaposlenih, sanacija opštinskih firmi i investicije za koje se izdvaja blizu 19 odsto sredstava.

Za Direkciji za urbanizam i izgradnju planirano je 108 miliona dinara. Za obrazovanje 6 odsto od ukupnog budžeta,  za socijalnu zaštitu, sport i kulturu po 5, za javna preduzeća nešto više od 4, zdravstvo 3 i poljoprivredu 2 odsto.

LESKOVAC01_Skupstina Vlasotince_Nebojsa Stojanovich novi predsednik opstine u sredini_FOTO_M IvanovicPredsednik opštine Nebojša Stojanović ocenjuje da je buđžet u većem delu sanacioni i manje razvojni.

“Moramo da saniramo javna preduzeća koja su poslednjih desetak godina u veoma lošem stanju. Tu pre svega mislim na JKP Komunalac. S obzirom na to da je bila predizborna godina, ostale su neizmirene obaveze iz tog perioda u iznosu od oko 25 miliona dinara koje moramo da regulišemo. Takođe, moramo da sagledamo i 25 radnika Doma zdravlja, čiji status nije ugovoren sa Fondom”, ističe Stojanović.

U delu investicija predviđa se nastavak asfaltne kampanje. “Planiramo da svake godine stavimo 6 do 8 km asfalta u selima i time rešimo problelme meštana, ali i smanjimo troškove održavanja seoskih puteva” ističe Stojanović.

Odbornička većina donela je odluku i o kredita kod poslovnih banaka u iznosu od 60 miliona dinara koji će najvećim delom biti iskorišćen za nabavku adekvatnih kamiona za odvoz smeća kako bi se za samostalni rad osposobilo JKP Komunalac, nakon što u martu istekne ugovor koji opština ima sa preduzećem PWW o odvozu i deponovanju smeća.

Opština Vlasotince dobijaće tokom sledećih osam meseci ekspertsku podršku za pripremu programskog budžeta i petogodišnjih planova kapitalnih investicija, koju će finansirati Evropska unija i Vlada Švajcarske preko EU PROGRES.

Cilj ove tehničke podrške je da znatno unapredi proces pripreme budžeta opštine Vlasotince. Ovaj metod izrade budžeta koristi širom sveta.

U skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, rok za uvođenje programskog budžeta je 2015. godina, pa samim tim opština Vlasotince ovim projektom ide u susret promena koje će se biti neminovne.

(Kraj)