Četvorogodišnji dečak preminuo od malih boginja

Četvorogodišnji dečak iz Vranjske Banje preminulo je u četvrtak u Kliničkom centru u Nišu, od komplikacija nastalih nakon oboljevanja od malih boginja, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Кliničкi cеntаr Niš priјаviо је smrtni ishоd коd dеtеtа uzrаstа čеtiri gоdinе iz Vrаnjsке bаnjе, које niје bilо vакcinisаnо, bоlеst је lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnа, а u кliničкоm tокu dоšlо је dо rаzvоја zаpаljеnjа plućа, piše Ok radio.

Prema rečima epidemiologa Zavoda za javno zdravlje u Vranju Slađana Stankovića, dete je u Kliničkom centru u Nišu lečeno od osnovnog, neurološkog oboljenja, od kraja prošle godine.

Po svemu sudeći, do zaražavanja morbilama je došlo na klinici u Nišu, pa je 30. januara na Institutu „Torlak“ njemu laboratorijski potvrđeno prisustvo morbila.

U daljem toku bolest javile su se komplikacije sa upalom pluća, pa je  dečak bio priključen na aparate za disanje.

Direktorka Dečije klinike Emilija Golubović, kaže da je dečak od rođenja imao zdravstvene probleme sa psihomotornom retardacijom, cerebralnom paralizom i epilepsijom.

„Zbog slabosti pluća bio je priključen na mašinu za disanje skoro četiri nedelje“, kazala je Golubović novinarima.

Ona je istakla da su u epidemiji malih boginja najugroženija deca koja imaju neki hronični problem i koja nisu imuno kompetentna i  da je „nalet“ dece sa mobilama u Nišu poslednjih dana malo smanjen.

Ranije smo imalo po desetak hospotalizovanih, a sada imamo dva deteta na bolničko lečenju. Oba deteta imaju upalu pluća ali ne težeg oblika“, izjavila je Golubović.

Kaže da se najčešće radi o nevakcinisanoj deci i ne može da se seti da je na Klinici ležalo vakcinisano dete sa težim oblikom morbila.

Šef Odseka za bolničke infekcije Instituta za javno zdravlje Niš Ivana Janićijević kazala je da je od 23. novembra kada je u Nišu prijavljena bolnička epidemija morbila na području Nišavskog i Topličkog okruga registrovano 610 obolelih.

„Od ukupnog broja obolelih njih 88 je do sada hospitalizovano. Dnevno imamo 30 do 40 novoobolelih pacijenata sa sumnjom na morbile“, rekla je Janićijević.

Ona je dodala da Institut za javno zdravlje ima obavezu da u Institut „Torlak“ pošalje na analizu krv svih osoba za koje se sumnja da su obolele od morbila.

Janićijević je kazala da se ne očekuje da će epidemija malih boginja biti odjavljena u naredna dva meseca.