Čorba od džanarike i danas na meniju domaćica

Odavno je u vranjskom kraju šljiva džanarika postala sinonim za dobru rakiju. Otuda voćari sve češće postojeće zasade obnavljaju novim sadnicama. Ova pomalo zaboravljena voćka razmnožava se iz semena i od tih mladica voćari stvaraju sorte pogodne za proizvodnju rakije, pravljenje sokova i džemova.

Šljiva džanarika se tokom sezone bere od sredine juna, pa sve do oktobra meseca. Kada krene sezona berbe ovih šljiva najstariji meštani ovog kraja obavezno se prisete kako su ih majke tokom Drugog svetskog rata prehranile čorbicom od ovih šljiva, za čiju pripremu je osim plodova potrebno i malo masti, brašna i soli.

Na osnovu njihovog recepta koga rado prenose mladim naraštajima mnoge domaćice danas spremaju ovou čorbicu za svoje ukućane.

Maja Đorđević iz Donjeg Vrtogoša, kod Vranja, ovu čorbicu sprema za svoje ukućane isključivo u letnjim mesecima kada pritisnu velike vreline.

Ovu čorbicu počinje da sprema tako što u pola litra vode skuva pola kilograma nesazrelih džanarika.

„Skuvne šljive treba da se ispasiraju kroz gustu cediljku, a sok koji se dobije treba ostaviti da tako odstoji dok se ne pripremi zaprška.“, kaže Maja i ističe da se ova čorbica uvek pravi od šljive džanarike sa kiselkastim ukusom kako bi se dobilo jelo koje okrepljuje ljudsko telo u letnjim mesecima.

Zapršku za ovo jelo ona sprema u loncu od dva litra tako što u njega stavi punu kašiku masti i kada se upeče na vatri, doda nepunu kašiku brašna pomoću koje može da napravi tanku zapršku za čorbicu.

„Kada se pravi ova zaprška strogo teba voditi računa da brašno u njoj ne zagori jer u suprotnom od nje nećebiti ništa“, priča Maja.

Čim zarška bude gotova u nju, prema njenim rečima, treba naliti vode do polovine lonca, a potom pustiti da provri. Ovako prevrelu vodu potom treba posoliti po ukusu pa onda dodati sok od ispasiranih džanarika i kuvati još nekoliko minuta.

„Ovako ukuvnu masu još jednom treba probati kako bi se utvrdilo da li je dovoljno slana“, kaže Maja i poručuje da čorbicu treba skloniti sa jake vatre i u nju uz neprestano mešanje sipati dva umućena jaja kako bi se dobili sitni dronjci.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare