Da li ste znali? Pronađena nova vrsta slepog miša koji živi samo na Vlasinskom jezeru

U Srbiji je pronađena nova vrsta slepog miša sredozemnog repaša (Tadarida teniotis) i to na lokalitetu Vlasinskog jezera. Nalaz nove vrste slepog miša u Srbiji je zabeležen u okviru terenskog rada na projektu Prirodnjačkog muzeja u Beogradu „Monitoring populacija i skloništa slepih miševa u Srbiji“ koji sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine.

Tim povodom, u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu javnosti su nove naučne podatke predstavili: dr Milan Paunović, muzejski savetnik, direktor Prirodnjačkog muzeja; Branka Pejić iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ivana Budinski iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i Branko Karapandža iz agencije FAUNA C&M.

“Sredozemni repaš je 31. vrsta slepog miša nađena u Srbiji. Njegovo prisustvo u Srbiji je bilo očekivano i najavljivano, ali je prvi nalaz zabeležen tek nedavno, posle intenzivne terenske istraživačke potrage. Dana 18. oktobra 2017. godine na lokalitetu Vlasina Stojkovićeva u okviru predela izuzetnih odlika Vlasina, uz pomoć ultrazvučnog detektora registrovano je oglašavanje primerka sredozemnog repaša. Analizom zvučnog zapisa nedvosmisleno je utvrđeno da se radi o ovoj vrsti”, navodi se na sajtu Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Nalaz nove vrste slepog miša u Srbiji je zabeležen u okviru terenskog rada na projektu Prirodnjačkog muzeja u Beogradu „Monitoring populacija i skloništa slepih miševa u Srbiji“ koji sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine. Ovaj nalaz zabeležila je član projektnog tima Branka Pejić iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Prvi nalaz je upravo publikovan u Glasniku Prirodnjačkog muzeja.

Sredozemni repaš je jedan od najvećih slepih miševa Evrope. To je robustan slepi miš iz porodice repaša Molossidae. Ima karakteristične velike i široke uši koje su spojene u osnovi i usmerene unapred iznad široke nabrane i naborane njuške. Krila su veoma duga i uska. Repna letna membrana je kratka, pri čemu oko jedne polovine repa nije obuhvaćeno njome. Imaju veoma specifičan miris koji je opisan kao mešavina mošusa i lavande.

Faktori ugrožavanja ove vrste su uznemiravanje i gubitak skloništa u zgradama, upotreba pesticida i stradanje od vetrogeneratora. Mere zaštite su očuvanje otvorenih ekosistema (lovne teritorije), smanjenje upotrebe pesticida i zaštita poznatih kolonija u liticama. Vrsta je zaštićena u okviru Bernske i Bonske konvencije, kao i Direktive Evropske Unije o staništima i vrstama, dok je na svetskoj IUCN Crvenoj listi vrsta svrstan u nižu kategoriju ugroženosti – poslednja briga. U Srbiji nema status, jer do sada nije bilo nalaza, ali se očekuje da bude svrstana u kategoriju strogo zaštićenih divljih vrsta.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar