U  Vladičinom Hanu održana uvodna konferencija na realizaciji  projekta održivog  seoskog turizma u okviru Međugranične saradnje Bugarske i Srbije

Da mladi ostanu u zavičaju

U Vladičinom Hanu održana je uvodna konferencija na realizaciji projekta „Nove mogućnosti za održivi turizam u selima“ u okviru Prekogranične saradnje Bugarske i Srbije. O njemu je govorio  Časlav Mladenović, direktor CK ukazavši na to da turistički potencijali opštine Vladičin Han do sada  nisu dovoljno iskorišteni, sem kroz kulturno-umetničke manifestacije, vezane prvenstveno za sam grad.

„Uspeli smo da asfaltiramo dosta puteva i omogoćimo ljudima da se vrate u selima, što omogućava pokretanje seoskog turizma. Upravo je to i cilj ovog projekta, da  se razvije i uspostavi novi turistički proizvod,  „Nove turističke destinacije u selima“ u cilju poboljšanja socijalnog i ekonomskog statusa ljudi u prekograničnom regionu. Projekat teži da poboljša poziciju sela, poveća protok turista u njima i obezbedi ostanak mladih u mestima gde su rođeni,“ izjavio je Časlav Mladenović.

Za vreme realizacije projekta do kraja septembra ove godine, predviđeno je niz aktivnosti čija će organizacija svakako zavisti od epidemiološke situacije, naglasio je direktor CK; Mladenović. Ono što je za sada u planu je organizovanje dva kampa po četiri dana u Bugraskoj i Vladičinom Hanu, kreiranje etnografskih izložbi u tri sela u hanskoj opštini, Mrtvici i tamošnjem manastiru Presvete Bogorodice sa stalnom postavkom, Lepenici gde se takođe nalazi jedan od najstarijih manastira na tom prostoru, Svetog Ilije, kao  i u prigradskom selu,  Prekododlce, multietničkom koje može pokazati svo bogatstvo  kulturnog nasleđa jedne sredine sa značajnim procentom romskog stanovništva. Korist od realizacije projekta za opštinu Vladičin Han je višestruka: od dobijanja studije o turističkim potencijalima opštine, promotivnog filma i dobijanja opreme za organizaciju kulturnih i turističkih manifestacija.

Predsednik opštine, Goran Mladenović je na uvodnoj konferenciji  izjavio da sem pomenutih manastira, ta opština poseduje i druge svetinje a kao biser turizma izdvaja olimpijski bazen u varoši kao i most na Vrli u sklopu Koridora 10,  često viđen na slikama lokalnog stanovništva i posetilaca a na toj lokalciji, prema njemu, treba osmisliti prateće sadržaje za prolaznike i goste.

„Vladičin Han je koncipiran kao industrijski grad i nemamo osećaj za razvoj turizma. Nikada od turizma nismo živeli, ali to je grana privreda od koje društvena zajednica, pa i čitav region, mogu da žive. Naša opština, po prirodnim lepotama i kulturnom nasleđu  ne zaostaje za nekim drugim mestima u Srbiji,“ reako je prvi čovek hanske opštine.

O potencijalima razvoja turizma u toj opštini govorila je Srbijanka Božović, ispred sektora za turizam CK,  izdvajajući planinu Kukavica, Jovačka jezera, ali i neke od najstarijih svetinja u tom kraju. Prisutne je upoznala i sa procedurom i pravilima registrovanja seoskih gazdinstava koja bi se bavila  seoskim turizmom, čiji je razvoj još uvek u  zatečtku, ali ima dosta zainteresovanih za taj posao.

„Imamo 50 sela u kojima je putna infrastruktura izgrađena u celosti ili delimično, što je jedan od preduslova za razvoj seoskog turizma. Izuzetan prirodni ambijent, proizvodnja  zdrave hrane, kulturno nasleđe i ono što je najvažnija preporuka – gostoljubivost naših ljudi, dobri su preduslovi za razvoj turizma a  o svemu tome turisti se mogu informisati preko eTurista,“ rekla je Božovićeva.

Vrednost projekta je 162.942 evra. Iznos koji je doniran opštini Vladičin Han I Centru za kulturne, turističke I bibliotekarske delatnosti je 69.693 evra , od čega 10.453 evra sufinansira hanska opština.

Projekat  „Nove mogućnosti za održivi  turizam u selima“  sufinansira  EU kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje  Bugarske i Srbije.  Partneri su Regionalna komora zanatskih veština iz Ćustendila, kao vodeći, i CK u Vladičinom Hanu. Rok za realizaciju je do kraja septembra ove godine.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar