Dan Ćirila i Metodija obeležen takmičenjem u pismenosti

Povodom Dana slovenske pismenosti u Ekonomskoj školi „Đuka Dinić“ Leskovac održan je pravopisni kviz na nivou škole, ma kome su pobedu odneli učenici smera ekonomski tehničar.

Svako odeljenje imalo je svog predstavnika i učenici su bili podeljeni po smerovima u šest ekipa. Pobednici kviza su učenici smera ekonomski tehničar: Cvetković Đorđe, učenik 1-2, Teodora Stanojević, učenica 2-2 i Mitrović Martina, učenica 3-2.

Pobednici

Kristina Anđelković, učenica trećeg razreda, ističe koliko je bitno da se govori o ovoj temi.

Na časovima kulture jezičkog izražavanja, učeći pravopisnu normu, vodili smo rasprave koliko se danas primenjuje pravopis, ne samo u pismenim zadacima, već i u svim ostalim vidovima pisane komunikacije: pisanju i slanju pisama, popunjavanju različitih obrazaca i formulara. Da li učenici vode računa o pravopisu kada kucaju i šalju poruke, mejlove ili objavljuju svoje statuse na tviteru i fejsbuku bila su samo neka od pitanja na našim debatama“, priča učenica.

Na kraju u testu samovrednovanja deca su ocenila ovaj vid provere znanja kao veoma uspešan i zanimljiv i izrazila želju da se sa ovakvim aktivnostima, kojima se vodi briga o jeziku, nastavi.

Inače, pravoslavne zemlje širom sveta 24. maja slave Dan slovenske pismenosti i kulture. Ovaj praznik osnovan je u znak sećanja na svetu braću Kirila i Metodija.

U 9. veku, tačnije 863. godine, ovi hrišćanski misionari stvorili su prvu slovensku azbuku. Od tada se oni smatraju prosvetiteljima istočnog hrišćanskog sveta.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević pokrenuo je inicijativu da ovaj dan bude proglašen državnim praznikom.

(Kraj)