Na imanju Mićuna Nikolića u selu Dobra Voda ispod planine Radan 28. i 29. novembra biće po prvi put održana manifestacija „Dani mavgulice“, na kojoj će biti izloženi i proizvodi spremljeni u domaćoj kuhinji, poput čvaraka, slanine, kobasice, masti, dimljene mangulice i jela spremljena s mesom mangulica.
Mangulica je, inače, stara srpska rasa svinja koja je skoro nestala sa naših prostora.
Ovo sćr biti prvi Dani mangulice na jugu Srbije i prvi južno od Beograda
„Na našoj farmi, na potpuno prirodan način uzgajamo lasastu mangulicu. Hrane se prirodnom ishranom u prirodnom okruženju, pa je zbog toga meso izuzetnog kvaliteta i ukusa, a ima i mnogobrjnih lekovitih svojstava“, objašnjava za JuGmediu Mićun Nikolić.
Inače, Nikolić na svom imanju čuva oko 1000 grla lasaste mangulice. Posao je sa svojom porodicom započeo iz zabave 2011. godine sa tri grla.
„Danas za oko 1000 grla imamo 70 ograđenih hektara. Na taj način mangulicama smo omogućili prirodan način ishrane žirom, korenjem i travom, uz malu prehranu kukuruzom tokom zime“, objašava vlasnik farme mangulica.
Selo Dobra Voda udaljeno je, inače, od Leskovca 41 kilometar, a nalazi se u opštini Bojnik.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Bravo zemljak, svaka čast!!!!
Može neki kontakt?
moze li telefon micuna nikolica ,interesuju me cene proizvoda i da li salje postom
hvala, mladomir
Molim za kontakt, da proverimo da li se organizuje sutra?
Naše iskustvo: pozvali smo da pitamo koja je cena svežeg mesa i dobili smo informaciju koja nam se svidela i kao veliki avanturisti i ljubitelji proizvoda od mangulice, odlučili da pređemo 200km da bismo posetili ove Dane mangulice na Radan planini. Kada smo konačno stigli (da ne pominjem da nismo očekivali neasfaltiran put), dočekalo nas je razočaranje: potpuno druge cene od onih koje su nam rekli kada smo ih telefonom pozvali. Skuplje od prodavnica u Beogradu! Drugo razočaranje je u lošoj organizaciji degustacije i prilikom kupovine nenormalno dugo čekanje da nas usluže. I treće, nesposoban i pijan kasapin koji zaista nije umeo da iseče meso (na smešnom, nehigijenskom stolu). Nažalost, organizatori ovu lepu ideju nisu umeli da realizuju.