Debata o službama studentske podrške na Univerzitetu

NIŠ – U okviru aktivnosti na TEMPUS projektu „Jednak pristup visokom obrazovanju za sve“ na Univerzitetu je održana debata o službama za podršku studentima iz podzastupljenih grupa u studentskoj populaciji.

Službe su osmišljene na osnovu istraživanja studentskih potreba i iskustava pilot programa podrške studentima koji je u okviru ovog trogodišnjeg projekta i sproveden.

Ova debata bila je prilika da predstavnici medija dobiju detaljne informacije i postave pitanja o aktivnostima u okviru novoosnovanog Centra za podršku studentima na Univerzitetu u Nišu, kao i centrima koji su u osnovanju na Univerzitetu u Beogradu i Novom Sadu.

U debatu su uključeni i predstavnici partnerskih organizacija ali i mnogobrojni studenti koji su lično ili putem Twitera mogli da postavljaju pitanja i komentarišu ceo proces.

Govornici su pružili informacije o delokrugu rada službi za podršku studentima pripadnicima manjina, studentima sa hendikepom, studentima iz porodica sa nižim socio-ekonomskim statusom, stepenom obrazovanja roditelja, onima koji ne žive u univerzitetskim centrima, u oblasti pružanja informacija, zastupanja interesa studenata, psihološkog savetovališta, pomoći u učenju i finansiranju studija.

Istaknuta je potreba da univerziteti i fakulteti budu društveno odgovorne institucije.

Studenti su istakli da pojedini fakulteti nisu fizički pristupačni studentima sa hendikepom i da imaju teškoće u nabavci literature za slepe i slabovide. Članovi projektnog tima obavestili su javnost da je u okviru projekta nabavljena značajna količina asistivne tehnologije koja će pomoći u prevazilaženju ovih teškoća. Nabavljena je asistivna tehnologija koja studentima sa hendikepom pomaže u pristupu fakultetima kod smetnji u kretanju, slabovidim studentima da dobiju literaturu prilagodjenu njihovim potrebama (ova oprema je smeštena na
fakultetima i u univerzitetskim bibliotekama), studentima sa smetnjama u sluhu da lakše prate nastavu. Ovo je važna informacija koja može da motiviše i one koji su mislili da je studiranje za njih nemoguće da se uključe u proces visokog obrazovanja.

One koji još uvek sumnjaju u potrebu da visoko obrazovanje bude pristupačno svima pod jednakim uslovima koordinatorka profesor Gorana Đorić podsetila je da je u Srbiji retkost da su tri generacije u porodici visokobrazovane, i da je otvorenost visokog obrazovanja za niže slojeve u jednom istorijskom trenutku doprinela tome da mnogi od nas budu sada tamo gde jesu.

Docent doktor Danilo Vuković dodao je da se na taj način omogućava da naše društvo iskoristi sve ljudske resurse koje poseduje, ali i da živimo u pravednijem društvu.

(Kraj)

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar