Ozimi usevi koji su jesenas u Pčinjskom okrugu zasejani u širim optimalnim rokovima uz primenu osnovnih mineralnih đubriva nalaze se u fazi mirovanja, sa dovoljno snežnog pokrivača, tako da im niske temperature koje su se proteklih dana na ovoj teritoriji kretale od 1 pa do minus 11 Celzijusovih stepeni neće nauditi.
Štetu mogu pretrpeti jedino usevi koji su posejani u drugoj polovini novembra bez primene NPK-a đubriva. Oni se sada nalaze u fazi jednog do dva lista i ukoliko se temperature spuste na minus 10, ili minus 15 ispod nule, zemljište usled vlage može da se zaledi i dođe do izmrzavanja biljaka.
Šta će se u narednom periodu dešavti sa usevima, prema rečima Nade Lazović Đoković, zavisiće prvenstveno od debljine snežnog pokrivača kao i od dnevnih i noćnih temperatura.
“Sve dok se temperature budu kretale do minus 7 Celzijusovih stepeni poljoprivrednici ne treba da brinu za useve. Ukoliko se pak, one budu spustile do minus 10 ispod nule i ne bude snežnog pokrivača da zaštite one useve koji su u fazi jedan do dva lista, tu može da dođe do problema”, kaže Lazović Đoković.
Ona ističe da prihrana pšenice na osnovu stanja useva, primenjenih agrotehničkih mera kao i vremenskih uslova treba da počene da se obavlja u zadnjoj dekadi februra ili početkom marta kada kreće vegetacija.
Zato je veoma bitno da poljoprivrednici kada se sneg otopi i to vremenski uslovi dozvole, obiđu svoje njive i vide u kakvom su stanju njihovi usevi. Ukoliko primete da je usev bled ili žut trebalo bi veoma brzo da primene mineralna đubriva jer je to verovatno posledica nedostatka hranljivih materija.
“Pre nego što pristupe procesu đubrenja treba da urade analizu zemljišta kako bi se tačno odredila količina azota u zemljištu – analize N min metodom. Na taj način će se dobiti tačna količina azota koja je potrebna, oblik azota kojim će se obaviti prihrana, kao i to da li odjednom baciti planiranu količinu ili to učiniti u dva navrata i to u fazi bokorenja i vlatanja”, savetuje Lazović Đoković.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!