Deca uče o umetnosti i animaciji filma

U Vranju je u toku zimska dečja radionica animiranog filma, u organizaciji javne ustanove ŠAF, a u okviru koje se deci svakog zimskog raspusta pruža mogućnost da rade na jednom filmu i tako se upoznaju sa novim formama kao što su gafiti, muzika, dokumentarni film.

“Tokom zimskog raspusta ne dolaze svi naši članovi, a tada radimo u grupi, zbog čega je radionica presek godišnjih aktivnosti kada deca pokažu šta su naučila jer kada se raspust završi, imamo urađen jedan film“, kaže direktor ŠAF-a Miroslav Đerić za Jugmediu.

Deca uzrasta od drugog razreda osnovne škole, do srednjoškolaca, rade film Gotovani.

“Naš glavni zadatak je rad sa decom i mladima na izradi animiranog filma i upoznavanje sa tehnikama snimanja. Oni malo stariji, kasnije sami montiraju film, upoznaju se sa kamerom i fotoaparatom“, ističe Đerić i dodaje da ustanova radi i sa decom sa posebnim potrebama koja dobijaju šansu da izraze svoja osećanja kroz animirani film i dele svoje ideje sa članovima ŠAF-a.

Od osnivanja 1987. godine, ŠAF u svojoj produkciji ima oko 300 filmova u različitim tehnikama koji se šalju na razne festivale širom sveta.

Prvi Svetski dečji festival animiranog filma, “Zlatni Puž“, održan je 2009. godine u organizaciji ŠAF-a.