Demokratski savez Bugara nezadovoljan odlukama OIK

BOSILEGRAD – Predsednik Demokratskog saveza Bugara (DSB) u Bosilegradu Dragoljub Ivančov i kandidati za odbornike u tom savezu optužili su danas članove Opštinske izborne komisije i lokalne vlasti za nepriznavanja stastusa manjine i za progon članstva.

„Zbog odluke OIK da nas ne prizna kao nacinalnu manjinu, cenzus naše stranke podignut je sa 3 na 5 odsto, iako se iz registracije vidi da je reč o partiji nacionalne manjine. Istovremeno nam je osporeno pravo da imamo svog stalnog predstavnika u komisiji“, kazao je Ivančov.

U OIK-u je rečeno „juGmedii“ da DSB nije na vreme podnela potrebnu dokumentaciju i da ima pravo na žalbu Upravnom sudu ukoliko.

Odbornički kandidat DSB Dimitar Dimitrov kazao je da se na kandidate te stranke, posebno na pripadnice lepšeg pola, vrši „pravi teror“, ali takve optužbe odbacio je višegodišnji predsednik opštine Vladimir Zaharijev.

„To si izmišljotine, smišljene da bi se skrenula pažnja na stranku koja godinama bezuspešno pokušava da dođe na vlast jer nema uporište u glasačkom telu“, ocenio je Zaharijev.

U opštini Bosilegrad oko 90 odsto čine stanovnici bugarske nacionalne manjine.

(Kraj)