‘’Darovi netaknute prirode’’ u selu Dojkinci na Staroj planini

Đakonije na bogatoj staroplaninskoj trpezi

Jela pripremljena od krompira, pasulja, paprika i drugih darova prirode kojim je ovaj kraj bogat predstavljena su na četdesetak štandova na manifestacija ‘’Darovi netaknute prirode’’, drugoj po redu, održanoj u selu Dojkinci na Staroj planini, udaljenom od Pirota 40 kilometara.

 

Osim meštana Dojkinaca, svoje standove imali su i meštani iz susednih sela, kao i Mlekarska škola iz Pirota

Na bogatoj trpezi bili su organski krompir, luk, šargarepa, cvekla, paprika, paradajz, pasulj, drenjine, šumski plodovi, razna jela, pite, pogače, kolači, sokovi, džemovi , lekovito bilje…

Ovu manifestaciju organizovala je Mesna zajednica sela  Dojkinci uz podršku Turističke organizacije  Pirot i pod pokroviteljstvom Grada Pirota.

Ako se malo vratimo unazad, setićete se vremena kada nije bilo asfaltnog puta, kada smo počeli da rešavamo problem vodosnabdevanja i kada smo kupili staru vojnu karaulu. Sećam se prvog kola koje je odigrano u selu kada je došao asfalt i tada je, čini mi se, ovo selo počelo da se diže. Druga važna etapa je kada smo kao Grad odlučili da kupimo karaulu koja je sada potpuno renovirana u Rekretaivno sportski centar I predstavlja stecište okupljanja i planinara i ljudi koji vole Staru planinu. Video sam i mlade ljude, i mnogo obnovljenih kuća, i pivnicu. Želim da ovo selo i dalje napreduje, a to će se i desiti ako imamo ovakve manifestacije i ako se vi svi skupite oko predsednika MZ i da zajedno sa njim tražite od nas, a mi ćemo dati podršku”, poručio je na otvaranju meštanima gradonačelnik Pirota Vladan rekao je gradonačelnik Vasić.

Prema recima direktora Turističke organizacije Pirota Bratislava Zlatkova,cilj ove manifestacije prezentacija turističke ponude Stare planine, a posebno gastronomije.

Ovo je manifestacija u selu koje je najudaljenije, ali je možda i najlepše jer je i ulaz na neki način u stroge rezervate prirode. Imamo zadovoljavajuće smeštajne kapacitete od preko 100 ležajeva. Mi smo, uz podršku interesantne turistima. Ove manifestaciju vraćaju život u selo i upravo to je jedan od naših ciljeva”, rekao  je  Zlatkov.

NAGRADE I SPORTSKA TAKMIČENJA

Manifestacija je bila takmičarskog karaktera.  Nagradu za najbolje pripremljeno jelo osvojila je Javorka Manćić.  Nagradu za najbolje pripremljenu pitu osvojila je Snežana Panić. Nagradu za najlepši stand osvojila je Dušanka Najdanović.

Organizovana su i sportska takmičenja.  Deca su se takmičila u trćanju u džakovima i hodu na štulama.Odrasli su se takmićili u nadvlačenju konopca, bacanju kamena s ramena i brzom ispijanju piva.