GODINU DANA PRE ZVANIČNE ZABRANE, DOM ZDRAVLJA U VLADIČINOM HANU NIJE DOBIO SAGLASNOST ZA PRIJEM MEDICINSKIH RADNIKA

Dom zdravlja ostaje bez lekara sepcijalista?!     

Za razliku od mnogih zdravstvenih ustanova u Srbiji, Dom zdravlja Vladičin Han za sada se ne suočava sa odlaskom stručnjaka u inostranstvo. Broj lekara i medicinskog osoblja se postepeno smanjuju, ali prirodnim odlivom – odlaskom u penziju. I to ne bi bio nikakav problem, da se upražnjena mesta popunjavaju. Međutim, ona ostaju upražnjena, jer ova ustanova još od 2012.godine nije dobila saglasnost Ministarstva zdravlja za upošljavanje medicinskog kadra, čak godinu ranije u odnosu na donošenje Zakona o zabarani zapošljavanja u javnokm sektoru na neodređeno vreme, pa realno preti opasnost da se ostene bez, pre svega, lekara specijalista.  

Vladični Han nema bolnicu

Ukoliko resorno ministarstvo nastavi sa takvom praksom, to znači da će pacijenti, kako vreme prolaz, i  jedan po jedan lekar budu odlazili u penziju, ostati bez adekvatne zdravstvene zaštite, jer će se polako pojedine službe gasiti. Primera radi,  do prošle godine u internističkoj službi bilo je dva lekara a sada je ostao samo jedan, jer je jedan penzionisan. Isto je i sa ginekologijom, samo što je takva situacija od letos, ali direktorka ove zdravstvene ustanove Kristina Petrović najavljuje da će od Nove godine sa specijalizacije doći još jedan. To praktično  znači da je sada po jedan specijalista u navedenim službama  zadužen da brine o zdravlju oko 20.000 stanovnika, koliko ih je u hanskoj opštini.

Situacija bi bila daleko teža, da se lokalna samouprava ne trudi da izdvajanjem iz budžeta, pomaže DZ-a  da na određeno vreme  angažuje jedan broj lekara, medicinskih tehničara i pomoćnog osoblja, uglavnom mlađih ljudi,  za funkcionisanje pojedinih službi.

„U našoj ustanovi  lekari i medicinsko  osoblje odlaze, ali prirodnim odlivom, u penziju. Napuštanje posla zbog odlaska u inostarnstvo nema, sem jednog slučaja pre par godina, ali se  i ne zapošljavaju novi.  Sa trenutnim kadrom, bez pomoći opštine Vladičin Han, pojedine službe ne bi mogle da funkcionišu.  To je pre svega Hitna služba, gde su angažovana četiri radnika na određeno vreme. Sredstvima iz opštinskog budžeta ove godine se finansira rad ukupno 11 lica a od toga je pet lekara, tri medicinske setre i isto toliko vozača. U  prvih devet meseci ove godine za angažovane lekare, medicinske sestre i vozače opština  Vladičin Han izdvojila je oko 9.770.000 dinara“,  kaže Kristina Petrović, direktorka DZ.

Dom zdravlja trenutno ima 114 radnika, a od toga zdravstveno osoblje svega 30 lekara i 51 medicinsku sestru. Ostali, pet vozača i tehničko osoblje

Za koju godinu taj  broj, ukoliko ne bude zapošljavanja, biće I manji –  specijalista za ORL otići će u penziju, neuropsihijatar, dva lekara sa opšte prakse i isto toliko pedijatra, jedan ginekolog  i, otprilike,  još toliko medicinskih sestara.

Na tržišti rada u Vladičinom Hanu na posao čeka 10 lekara. Broj medicinskih sestara i tehničara je nešto veći i njih je ukupno 15.  Prema  podacim Republičkog zavoda za statistiku  iz prošle godine, u našem zdravstvu je na 1.000 stanovnika uposleno  2,9 lekara.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran  Mladenović je povodom izdvajanja novca za rad u hanskom  zdravstvu rekao da to predstavlja opterećenje za opštinsku kasu.

Da nije lokalne samouprave…

„Pomažemo koliko možemo, jer već nekoliko godina nema saglasnosti za upošljavanjem u Domu zdravlja. Prema standardima „Batuta“, mi još uvek imamo višak u zdravstvu,“ kaže Mladenović.

Sem izdvajanja za zarade, lokalna samouprava uzdvaja i za vozila i za opremu.

“Opština Vladičin Han je Domu zdravlja ove godine obezbedila i dva vozila, po jedno sanitetsko i terensko, vrednosti 6,5 miliona dinara. Pomogla nam je i da još jedno terensko dobijemo preko Projekta za podršku roditeljstvu i rađanju, vrednom 2,5 miliona dinara, gde je učešće lokalne samouprave 30 odsto, kao i dva EKG aparata, jedan aspirator i aksimetar, aparat za merenje kiseonika u krvi,” naglašava direktorka Petrović.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar