Dragoslav Cvetković: U Vlasotincu se spravljaju božanska vina

Područje Vlasotinca je bogom dato za uzgoj vinove loze i za dobro vino jer je od boga dato, tvrdi prof. dr Dragoslav Cvetković, dobar poznavalac vina i vinogorja na jugu Srbije.

Cvetković, koji je već 30 godina profesor na Visokoj poljoprivredno-prehrambenoj školi strukovnih studija u Beogradu, objašnjava za Jugmediu zašto se prilikom svakog pominjanja vina i Vlasotinca pominje – bog, uprkos tome što je poslednjih decenija ovdašnje vinogorje desetkovano.

Podneblje je u pitanju, od boga dato, izvanredno za gajenje vinove loze. Bogati Grci su na ovim prostorima kupovali zemlju da bi podizali vinograde. Evropa je, na primer, vinogradarstvo podelila u pet zona, u A, B, C1. C2 i C3 zone. Vlasotince sa okolinom je u C2 zoni, bogom datoj zato što se vino spravlja bez dodavanja i oduzimanja šećera, ono što je božansko, prirodno i zato se ovde spravljaju božanska vina“, zaključuje profesor Cvetković.

Ipak, sa žaljenjem konstatuje da je proizvodnja vina u Vlasotincu opala.

Sve negde do 80-ih godina vinogradarstvo se održavalo kao jedna dobra grana sa mnogo vinarija i podruma. Potom je došlo do osipanja, verovatno iz ekonomskih razloga, pa se sa 900 hektara spalo na 40 hektara obradivih površina, po poslednjem popisu“.

Primećujem, međutim, da se Vlasotince i Vlasotinčani poslednjih godina vraćaju tradiciji, uz pomoć lokalne samouprave i nadležnog ministarstva koje pruža pomoć u vidu novih zasada i stvaranja vinarija.

Mislim da ćemo za jedno desetak godina vratiti vinogradarstvo na onaj prag na kome je bilo“.

Veliku šansu vidi u udruživanju malih vinarija, na šta insistiraju i kupci sa zapada, koji sve češće obilaze i analiziraju vinogorja i vina u Srbiji.

Dolaze i direktno se povezuju sa malim vinarijama, gde se spravljaju vina posvećuje mnogo veća pažnja. Oni su stalno prisutni u Srbiji i na jugu Srbije, obilaze naše vinarije i naša vinogorja. Imajući sve ovo u vidu, gajim nadu da će konačno i Vlasotince zauzeti staro mesto na vinarskoj mapi Srbije“.

Ono što Srbiji i jugu Srbije nedostaje u celoj priči oko vina to su, veli profesor – somalijeri, stručnjaci koji gostima u restoranima na zapadu prave izbor, u zavisnosti od vrste naručene hrane, koje će vino piti pre, u toku i posle ručka ili večere.

To su takođe ljudi koji znaju kako se služi vino, a ne kao kod nas kada priđe konobar i gost, koji ne poznaje dobro vina i njihove ukuse, naruči – kilo-kilo“.

Takvi stručnjaci, dodaje, u Francuskoj, na primer, se školju na fakultetima.

Profesor Cvetković u stalnom je kontaktu s vlasotinačkim vinarima i vinogradarima, a nedavno je zajedno sa prof. dr Draganom Stanisavljević sa Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju, održao stručno predavanje u Vlasotincu.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar