Dres kod i registracija poreskih obveznika

Gradsko veće Vranja usvojilo je Kodeks ponašanja službenika i nameštenika lokalne samouprave, kojim se preciznije propisuje način i ponašanje zaposlenih u nastupu prema strankama, u cilju približavanju rada gradskih službi i organa stvarnim  potrebama građana.

Usvajanjem i primenom ovog kodeksa želi se unaprediti ostvarivanje zaštite prava i sloboda stranaka, odnosno, približiti rad organa, službi i organizacija osnovanih od strane Grada Vranja, stvarnim potrebama građana.

Kodeks je donet u skladu  sa Zakonom o zaposlenima u lokalnoj samoupravi, koji kao novinu uvodi i ovu odredbu

“Plan zapravo predstavlja neku vrstu uputstva našim sugrađanima kako i kome se mogu obratiti u slučaju da nisu dobili odgovor u predviđenom roku ili se neko od službenika nije ophodio onako kako zakon nalaže.U suštini, ova pravila su delimično primenjivana i dosad, ali je sada to uređeno sa postavljenim licem  koje će biti ovlašćeno za kontrolu primene kodeksa”, navodi  portparolka Gradskog veća Zorica Jović.

Novim propisom obuhvaćen je i dres kod, koji nije preciziran u potpunosti, a njegovo uređenje očekuje se donošenjem nižih pravnih akata.

Kako je rečeno nakon sastanka većnika, oblačenje treba biti usklađeno sa zadacima i obavezama koje službenici obavljaju, a po svoj prilici mini suknje neće biti ukinute u gradskoj kući. Dokument propisuje  i sankcije za nepoštovanje usvojenih pravila, a ceo tekst biće objavljen na gradskom sajtu.

Većnici su usvojili i nacrt Akcionog plana unapređenja baze podataka poreskih obveznika Lokalne poreske administracije, kojim će ova baza biti proširena i dopunjena preciznijim i potpunijim podacima, kao i podacima o izmirenim i neizmirenim obavezama poreskih obveznika prema lokalnoj samoupravi.

Ovaj program sprovodi se u pet gradova Srbije i odvijaće se u pet pravaca

Prvi korak je korišćenje elektronske baze podataka državnih organizacija i agencija, drugi saradnju sa javnim beležnicima i ažurnom preuzimanju kupoprodajnih ugovora i naslednih rešenja. Trećim je obuhvaćena i kontrola uparivanja podataka koristeći bazu podataka koja se razvija  u okviru lokalne samouprave, a planirana je planska i kontinuirana akcija sveobuhvatne terenske i kancelarijske kontrole”, pojašnjava Jović.

Peti korak podrazumeva koriščenja mogućnosti softvera Instituta Mihajlo Pupin za van bilansnu evidenciju za čiji  pun kapacitet korišćenja je potrebno unapređenje pravnog okvira od strane Ministarstva finisija.

Veći deo 94. sednice kojom je predsedavao zamenik gradonačelnika Nenad Antić, protekao je u usvajanju programa poslovanja gradskih Javnih preduzeća sa finasijskim planom za narednu godinu ,među kojima su se našli “Vodovod”, “Novi dom”,  “Zavod za urbanizam”, “Komrad”, Parking servis” i “Uprava Banje”.

Na održanoj sednici radnog tela usvojen je izveštaj o realizaciji manifestacije “Zlatni puž” za 2017. godinu.

Milan Zdravković

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar