“ Duh mladosti “ u Beloj Palanci

Karavan “ Duh mladosti “ posetio je Belu Palanku minulog vikenda u cilju promocije dualnog i preduzetničkog obrazovanja, sporta, besplatnog vežbanja i volonterizma mladih. U okviru manifestacije održana je i panel diskusija o temi dualnog i preduzetničkog obrazovanja.

Karavan su obišli predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković, savetnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, direktor Sektora za edukaciju PKS-a Mirjana Kovačević, državni sekretar Ministarstva prosvete Vladimir Džamić, kao i predstavnici partnera na projektu.

Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković koji je istakao da uvođenje novih obrazovnih profila donosi veliku korist celoj zajednici.

Generalni porovitelj je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Mi smo ove godine uspeli uz podršku Ministarstva prosvete da otvorimo novi smer, obrazovni profil elektrotehničar informacionih tehnologija i već 24 đaka je upisalo taj smer. Već sada spremamo zahtev za otvaranje novog obrazovnog profila u saradnji sa kompanijom „Trendteks“. Razgovaramo i sa drugim investitorima, jer je želja, vizija i ideja lokalne samouprave da krenemo u dualno obrazovanje referenca koju opština Bela Palanka ima u svim daljim pregovorima sa novim investitorima“, rekao je Miljković.

Savetnica ministra za dualno obrazovanje dr Gabrijela Grujić pohvalila je angažovanje mladih u Beloj Palanci i ohrabrila učenike i studente da nastave tim putem.

Bela Palanka je malo mesto po broju stanovnika, ali ogromno po odgovornosti prema obrazovanju. Bela Palanka je dobar pokazatelj da dualno obrazovanje ima budućnost jer postoji velika podrška lokalne samouprave,srednje škole a to jasno pokazuju i planovi na otvaranju novog obrazovnog profila tekstilnog smera“,rekla je ona.

U ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prisutnima se obratio državni sekretar prof. dr Vladimir Džamić koji je izrazio zadovoljstvo što je Bela Palanka deo ovog projekta.

Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde sa vama u okviru promocije strateškog prioriteta Vlade Republike Srbije. Srbija je vaša država, vi ste budućnost ovog naroda i sva energija koju ulažemo je za vas. Sve ovo što radimo, radimo samo sa jednim ciljem i zadatkom, a to je da ostanete u Srbiji i da ostanete ponosni građani Srbije, Bele Palanke i da sutradan svojim poštenim, savesnim i predanim radom zamenite sve nas na nekim odgovornim državnim funkcijama“, istakao je dr Džamić.

U ime kompanije „Trendteks“ posetiocima se obratila Suanita Čelebić koja je najavila otvaranje proizvodnog pogona u Beloj Palanci.
Karavan je posetio i koordinator regije Niš iz kompanije „Telekom Srbija“ Vili Hadžić koji je istakao da su sami građani zaslužni za uspeh dualnog obrazovanja.

Mi  kao društveno odgovorna kompanija učešće u promociji dualnog obrazovanja, a uskoro ćemo i u praksi“, najavio je Hadžić.

Prisutne je pozdravila i direktorka Sektora za edukaciju Privredne komore Srbije mr Mirjana Kovačević koja je istkla posvećenost srednjih škola da svoje obrazovne profile prilagode privredi.

Dualno obrazovanje znači učenje i u školama i u kompanijama, i na taj način približavanje posla đacima. Mi ćemo zapravo učiniti da oni vole ono što rade i da nauče da rade ono što vole. Naš drugi cilj kroz dualno obrazovanje jeste da školujemo naše mlade ljude za ona zanimanja koja su privredi potrebna i na taj način ćemo smanjiti nezaposlenost mladih“, rekla je mr Kovačević.

U ime organizacije “Spirit of youth” prisutne je pozdravio sportski direktor Filip Kojić koji je izrazio zadovoljstvo što su mladi iz Bele Palanke izabrali da budu deo dualnog obrazovanja.

Organizacija “Spirit of youth” je prepoznatljiva po 22 projekta sa brojnim aktivnostima, među kojima je i ovaj Karavan. Veoma mi je drago što su mladi prepoznali značaj dualnog obrazovanja i onoga što radimo. U budućnosti se nadam daljoj uspešnoj saradnji sa Ministarstvom prosvete, kao i Privrednom komorom Srbije“, rekao je Kojić.

Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3 na 3, malom fudbalu, poligonu, kvizu znanja, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“, u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečijeg parka ili sportskog igrališta po želji. Bela Palanka je za sada na prvom mestu po broju urađenih zgibova – 12 304.

 

 

Z.Panić

FOTO Opštinska uprava Bele Palanke