Dve osobe povređene od petardi tokom Božićnih praznika

PROKUPLJE/BLACE – Tokom proslave Badnje večeri i Božića, dve osobe su povređene prilikom korišćenja petardi, saopštili su nadležni iz prokupačke Opšte bolnice „dr Aleksa Savić“

Juče u kasnim popodnevnim satima na Odeljenje urgentne medicine dovežen maloletni J. R. iz Blaca zbog povrede desne šake petardom.

„Zbog težine povrde, pacijent je nakon dijagnostike i ukazane pomoći transportovan u Kliničko bolnički centar u Nišu na Klinici za dečiju hirurgiju na dalje lečenje – rekla je portparol bolnice dr Marija Despotović.

Saznajemo da je dečak tokom dana bacao petarde, ali da je u večernjim satima došlo do povređivanja kada je jedna petarda eksplodirala odmah nakon paljenja i povredila ga pre nego što je uspeo da je baci.

Inače, na Odeljenje urgentne medicine primljen je još jedan pacijent zbog povreda zadobijenih petardom, ali se na sreću radi o lakšim povredama koje su sanirane. Prema informacijama do kojih smo došli, radi se o 34 – godišnjem mladiću iz Žitorađe, koji je zadobio povrede šake.

Za poslednjih nekoliko dana ovo je treći slučaj povređivanja petardama. Podsećamop, pre tri dana povređen je M. N. (77) iz Prokuplja, koji je zadobio povrede šake nakon što mu je petarda eksplodirala u ruci pre nego što je uspeo da je baci. Na sreću, radi se o lakšim povredama koja su sanirane od strane dežurnih lekara Hitne službe Doma zdravlja u Prokuplju.

Prema nezvaničnim informacijama, starac je u momentu nezgode bio u društvu maloletnih unuka, kojima je navodno hteo da pokaže kako se pravilno i bezbedno bacaju petarde. Međutim petarda je pukla odmah nakon paljenja i povredila čoveka koji je zadobio opekotine šake. Prava je sreća da je izbegnuta veća tragedija i ozbiljnije povrede, a naročito da deca koja su bila pored svog dede nisu povređena.

(Kraj)BLIC