Dve trećine privatizacije jednako nula

NIŠ – Socijano-ekonomski savet Vlade Srbije predstavio je danas u Veću samostalnog sindikata u Nišu publikaciju “Efekti privatizacije u Srbiji”  čije je izdavanje finansirala švajcarske organizacija SOLIDAR. Publikacija se bazira na istraživanju koje je sporvedeno tokm leta I jeseni ove godine  a imalo je za cilj da sagleda ekonomske I socijalne posledice privatizacije društevne sredine, položaj zaposlenih u njima ali I da se dobiju podaci od poslodavaca vezano za uslove u kojima oni danas posluju u Srbiji. Zajednički stav svih učesnika je da nema zadovoqnih u ovom procesu I da su svi na gubitku.

U Srbiji su do sada prodata 2381  preduzeće za 2 milijarde 637 milioan dinara a ugovori su raskinuti sa 636 preduzeća. Od privatizovanih preduzeća uspešno posluju samo njih 164.

Čedanka Andrić, sekretar Vladinog Saveta upozorava da su rezultati zajedničkog istraživanja Agencije za privatizaciju, Unije poslodavaca i sindikata o efektima dosadašnje privatizacije negativni u svakom pogledu. Samo jedna trećina privatizovanih preduzeća radi, ostala su u stečaju ili su likvidirana. Zbog loše privatizacije bez posla je direktno ostalo više od 82 hiljade radnika.

„Nikome nije u interesu da ponavlja iste greške i zato se mora obratiti pažnja na ove efekte jer nam predstoji privatizacija velikih društvenih sistema i komunalnih preduzeća“, kazala je sekretar Saveta.

Lider niškog Samostalnog sindikata Miodrag Ranđelović ukazao je da je u odnosu na rezultate u Srbiji na jugu zemlje sve još najmanje 20 posto gore.

„Oni koji su sprovodili privatizaciju sada pričaju kako nije dobro urađeno. Ne smemo dozvoliti da imamo obustave rada u vodovodima koje takođe država želi da proda jer gazda nije ‘ispoštovao kupoprodajni ugovor’“, naveo je Ranđelović koji je bio domaćin skupa.

Na skupu su govorili i  Danijela Rajković, ispred Ministarstva rada, Zoran Ristić, UGS “Nezavisnost”, I Marko Radović, Unija poslodavaca Srbije.

(Kraj)