EI Niš: Malo nade za proizvodnju brojila

NIŠ – Niška „Elektronska industrija“ (EI) izgubila je svaku priliku da učestvuje u poslu zamene tri miliona brojila u Srbiji u narednih nekoliko godina, iako je bila drugi proizvođač brojila u bivšoj Jugoslaviji. Elektroinženjer Petar Konstantinović, direktor EI „Računari“, jednog od nekoliko neprivatizovanih preduzeća bivšeg giganta, kaže da imaju spreman prototip višefunkcionalnog trofaznog brojila najnovije generacije i da bi uz podršku države lako mogli da oko ove ideje okupe radnike propale EI. 

Radnici EI „Profesionalna tehnika“, koji su mesečno proizvodili 5.000 brojila, kažu da im je firma sistemski uništavana od 1998. do 2009. kada je proizvodnja potpuno ugašena. Po mišljenju Radoslava Radivojevića, direktora „Profesionala“, pokretanje proizvodnje je „nemoguće misija“.

Posle slovenačkih brojila, koje je proizvodila tamošnja „Iskra“ u bivšoj Jugoslaviji, najzastupljenija su bila niška. U Srbiji se još koristi 420.000 ovih brojila, uklopni satovi, kao i 220.000 prijemnika i nekoliko hiljada mernih grupa.

Moglo bi desetak radnika da prima plate samo od servisiranja naših uređaja, ali svi izbegavaju da sarađuju sa nama, a najpovoljniji smo sa cenama. Servisiranje uređaja i plombiranje naplaćujemo po hiljadu dinara. Kod privatnika je duplo skuplje. Verifikacija baždarnice nam ističe 2014. godine. Jedino nam „Elektrodistribucija“ iz Smedereva redovno šalje brojila i ostale uređaje na servisiranje„, kaže Miomir Aranđelović, elektroinženjer.

On kaže da su svesni da su izgubili trku na tržištu, jer su bivši rukovodioci EI holdinga uništavali proizvodnju dajući visoke rabate. Priznavali su nepostojeća potraživanja privatnim kompanijama sa kojima su sarađivali.

Mi smo školski primer kako je EI urušavan. Devedesetih godina 615 radnika je proizvodilo 6.000 brojila. Već 2009. godine kada smo proizveli poslednje brojilo, bilo nas je pedesetak, a ipak smo uspeli da napravimo 1.000 komada.

Radnici potenciraju da imaju opremu i uređaje, dok direktor Radivojević, tvrdi da nemaju radnu snagu, jer su radnici uzeli socijalni program i napustili preduzeće.

Okupili bismo se za dva dana. Niko od nas se nije usrećio. Rado bi se vratili u fabriku. Kada bi država dala polovinu od onoga što daje stranim kompanijama niški elektroničari bi uz pesmu pravili brojila„, kaže Zoran Ivanović, predsednik sindikata.


PROTOTIP PETAR Konstantinović, direktor EI „Računara“ kaže da imaju spreman prototip višefunkcionalnog trofaznog brojila najnovije generacije.

„Naravno da u ovom trenutku ne bi prošli nijedan tenderski uslov, ali kada bi postojao interes države, siguran sam da nijedno od tri miliona brojila ne bismo morali da uvozimo„, tvrdi Konstantinović.