Forum naprednih tehnologija promoviše potencijale Niša

Prema njegovim rečima vrednost srpskog IT tržišta trenutno premašuje 430 miliona evra, a čini ga više od 1.900 kompanija u kojima radi oko 19.000 stučnjaka.

NIŠ – Na Elektronskom fakultetu u Nišu danas je otvoren prvi Forum naprednih tehnologija, a u toku današnjeg i sutrašnjeg dana posetiocima će se predstaviti 47 domaćih i stranih firmi i 15 obrazovnih institucija.

Na forumu će biti predstavljeni privredni i naučno-obrazovni potencijali grada u oblasti naprednih tehnologija, a posetioci će sutra moći i da potraže posao na Sajmu zapošljavanja koji će biti organizovan u okviru ove manifestacije.

Gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić istakao je na svečanom otvaranju da je cilj organizovanja Foruma da se što veći broj ljudi upozna sa naprednim tehnologijama koje u Nišu postoje i da jednog dana ovde i pokrenu sopstveni biznis.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić pozvao je preduzeća i preduzetnike koji rade u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija da kod ovog ministarstva konkurišu za veoma povoljne start-ap i inovativne kredite.

Konkurs za dodelu podsticajnih kredita otvoren je prošle nedelje i trajaće do kraja novembra, a prema Savićevim rečima za ovu namenu iz republičkog budžeta biće izdvojeno ukupno 50 miliona dinara.

„Pozajmice će se odobravati na period od četiri godine, sa kamatom od jedan odsto godišnje i grejs periodom od godinu dana“, rekao je Savić.

On je kazao da IT sektor beleži konstantan rast, ali da država želi da ga pozajmicama dodatno podstakne.

„Prošle godine je IT sektor izvezao softver vredan preko 320 miliona evra, što je za 25 odsto više nego 2013. godine“, istakao je Savić.

Prema njegovim rečima vrednost srpskog IT tržišta trenutno premašuje 430 miliona evra, a čini ga više od 1.900 kompanija u kojima radi oko 19.000 stučnjaka.

Rektor niškog Univerziteta dr Dragan Antić ovom prilikom je istakao da Niš ima potencijale da ponovo postane grad elektronike i savremenih tehnologija jer ima 13 fakulteta koji školuju kvalitetne kadrove.

Prema njegovim rečima Niš je proteklih godina napustio ogroman broj mladih stručnjaka, a samo sa diplomom Elektronskog fakulteta iz Srbije je otišlo više od 1.000 inženjera.