Glaukom – podmukli „ubica“ vida

NIŠ – Glaukom ili kako se često naziva “povišen očni pritisak” vrlo je česta očna bolest i predstavlja jedan od vodećih uzroka slepila u svetu i kod nas.

Profesor dr Dragan Veselinović, jedan od najiskusnijig hirurga prednjeg segmenta oka u Srbiji objašnjava da je glaukom stanje u kojem je otežano održavanje normalnog protoka očne vodice kroz oko, što uzrokuje visoke vrednosti očnog pritiska unutar oka i dovodi do oštećenja vidnog živca, propadanja vidnog polja i gubitka vida.
Kako naglašava dr Veselinićović opasnost kod glaukoma predstavlja to što oboleli od ove bolesti nemaju izražene tegobe sve dok očni živac ne bude drastično trajno atrofirao.

„Vidna oštrina vrlo često i dugo nije u korelaciji s oštećenjem vidnog polja i zbog te činjenice važan je redovan oftalomološki pregled. Rano otkrivanje je jako bitno, jer glaukom koji se ne leči dovodi do atrofije (propadanje) očnog živca i gubitka vida. Jednom oštećeni očni živac se ne može obnoviti“, podseća dr Veselinović.

Prema rečima dr Veselinovića, iako najčešće nema subjektivnih simptoma oboljevanja od glaukoma, postoje neki znakovi na koje ljudi treba da obrate pažnju.

„Periferne mrlje u vidnom polju i gubitak kontrastne osetljivosti mogu ukazivati na glaukom. Na ovu bolest može ukazivati i bol u, ili iza očne jabučice, glavobolja i osetljivost na pritisak ”, kaže dr Veselinović.

Kako objašnjava dr Veselinović faktori rizika za razvoj glaukoma su: prisutnost ove bolesti u porodici, starost ( procenat oboljeva kod starijih od 75 godina iznosi između 20 do 30 odsto), visoka kratkovidost i dalekovidost.

Faktori rizika su i sis-temske bolesti poput dijabetesa, hipertenzije, migrenoznih glavobolja, a u rizik za oboljevanje spadaju i operacije oka ili produženo ukapavanje kortikosteroidnih kapi i primena sistemske terapije kortikosteroidima.

„Kada se jednom potvrdi dijagnoza glaukoma, potrebno je sa posebnom pažnjom kontrolisati očni pritisak i sve ostale parametre važne za procenu stadijuma bolesti i određivanje tehnike lečenja. Lečenje glaukoma obuhvata raspon od jednostavne upotrebe kapi za oči u ranoj fazi, do lečenja laserom, i lečenja hirurškim putem u teškim slučajevima“, ističe dr Veselinović.

On naglašava da je u sastavu Specijalističke oftalomološke ordinacije „Zona vida Veselinović“ formiran kabinet u kome renomirani specijalisti oftalomologije vrše dijagnostiku, lečenje i kontrolu glaukomnih bolesnika.

„Pregled pacijenata kod kojih postoji sumnja na glaukom u „Zoni vida Veselinović“, osim opšteg oftalmološkog pregleda u okviru kojeg se vrši merenje očnog pritiska i pregled vidnog živca, podrazumeva i korišćenje najsavremenijih dijagnostičkih procedura. uključujući biomikroskopiju, pregled fundusa, gonioskopiju, CCT, kompjuterizovano vidno polje kao i OCT“, podvlači dr Veselinić.

Prema njegovim rečima merenje vrednosti očnog pritiska nije dovoljno za postavljanje dijagnoze, jer očni pritisak može biti i u referentnim granicama, a da bolest pokazuje oštećenje vida i napredovanje, zbog čega se kod pacijenata kod kojih se sumnja na glaukom uvek preporučuje kompletna dijagnostika.

„Posebno naglašavamo prednost pregleda pacijenata u „Zoni vida Veselinović“ OPTOPOLPTS1000 kompjuterizovanom perimetrijom, kao i OCT Zaiss Stratus u ranoj dijagnostici glaukoma“, kaže dr Veselinović.

(Kraj)Mia

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar