Glumci briljirali u “Životinjskoj firmi”

PIROT – Glumci pirotskog Narodnog pozorišta sinoć su premijerno odigrali komad „Životinjska firma“ radjen po tekstu Jordana Cvetanovića, u režiji reditelja iz Beograda Stevana Bodrože koja je naišla na lep prijem pozorišne publike.

Cvetanović je tekst prilagodio današnjim uslovima, a reditelj Stevan Bodroža ovaj komad uspešno postavio u Narodnom pozorištu Pirot.

Pre četiri godine Bodroža je u ovom istom pozorištu režirao kultnu predstavu Janoša Haja “Mali Geza“ koja je bila pravi hit sa kojom je ovo pozorište pobedilo na Festivalu pozorišta Srbije “Joakim Vujić“.

Bodroža kaže da je najviše zadovoljan radom u pirotskom pozorištu, druženjem i stvaranjem sa glumcima.

“Ovo je jedno iskustvo koje reditelj može samo da poželi. Reditelji čeznu za komadima u kojima će glumci da ih slede, da budu zaštićeni i da sa radošću stvaraju”, kaže Bodroža.

Predstava rađena po motivima čuvenog Orvelovog romana “Životinjska farma” oslikava društvo u tranziciji u kom vladaju korporacije, težnja za moći i neutoljiva glad za novcem.

“Po mnogo čemu Jordanova drama i novela Džordža Orvela se poklapaju. Ipak, to je jedna nagradnja koju je Jordan napravio tako da se njegova drama zove “Životinjska firma” i smeštena je u jednoj firmi u kojoj mi zapravo prisustvujemo borbama za moć, ko će voditi tu firmu i ko će najviše profitirati”, rekao je reditelj Bodroža.

Jordan Cvetanović smatra ovo iskustvo posebno zanimljivim.

“Nikada nisam bio u Pirotu, nikada nisam radio sa pirotskim pozorištem i sa ovim tekstom ponovo se okrećem teatru. Zadovoljan sam kako su glumci vodjeni Bodrožom uradili ovaj komad. Za mene je ovo bio zanimljiv proces”, kaže Jordanović

Kostime je radila Tatjana Radišić, koja je sa rediteljem bila zadužena i za scenografiju. Kompozitor je Stevan Filipović, a scenski pokret radio je Damjan Kecojević.

U komadu igraju Aleksandar Radulović, Natalija Geleban, Zoran Živković, Aleksandra Stojanović, Aleksandar Aleksić, Milan Nakov, Marta Keler i Kristina Tomić.

“Na samom početku našli smo se pred dilemom da li su to životinje ili ljudi. Došli smo do toga da su to ljudi koji imaju životinjske instinkte u borbi za vlast”, kaže Aleksandar Radulović, dok njegov kolega Milan Nakov dodaje da je zadovoljan kako je publika prihvatila komad.

Prve reprize su za 4. i 5. aprila.

(Kraj)paz