Gori treset na obalama Vlasinkog jezera

LESKOVAC – Na obalama Vlasinkog jezera, nedaleko od hotela „Promaja“ danima gori treset, retka vrsta zemljišta, koju vatrogasci nisu u stanju da ugase. Meštani optužuju surduličke vlasti i tamošnje vatrogasce za nebrigu, a otuda odgovraju da su baš meštani krivi za požar i da vetar onemogućava potpuno gašenje.

Treset, kojeg je mesecima izbacivala voda na obalama, zapalio se pre 12 dana na potezu od 150 do 200 metara.

„Grehota je da gori treset, ali, bogami, smeta nam i dim. Iz Surdulice niko ne reaguje na naše pozive“, kazala je agenciji „juGmedia“ meštanka Slavica Zlatanović.

U Direkciji za građevinsko zemljište u Surdulici, koja gazduje Vlasinskim jezerom i predolom oko njega, kazali su da su vatrogasci više puta bili na terenu, ali da je suv treset veoma teško ugasiti.

„Ostane jedna iskrica i vetar raspali vatru, koja se samo sporadično javlja. Više je reč o dimu. Treset gori kao cigareta, ali za ovaj i za nedavne požare oko jezera krivi su meštani i prolaznici“, ocenio je šef Službe za predeo izuzetnih odlika Vlasine pri toj direkciji Novica Stanković.

Treset i desetine tresetna ostrva pojavila su se u Vlasinkom jezeru kada je ono napravljeno i predstavljala su najveću tresetanu na Balkanu. Ostrva su se odvojila od tla i plutala vodom.

„Bila je to jedisntena pojava u Evropi, ali su u ovih nekoliko decenija uništena zbog krađe treseta, koje je izvnaredno baštensko đubrivo. Na preostala dva ostrva su izrasle breze i drugo drveće, pustile korenje i prizemile ostrva“, ispričao je aktivista ekološke organizacije „Eko baza jug“ Miroslav Krajinčanić.

(Kraj)

 

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!