LESKOVAC – Budući predsednik Svetske kuvarske asocijacije za južnu Evropu Zoran Stanisavljević izjavio je danas da su proizvodi iz leskovačkog preduzeća „Fungo-jug“ po meri evropskog kulinarstva.
Grupa profesora i učenika Ugostiteljske škole iz Puje kod Umaga, od subote borave u Leskovcu kao gosti Trgovinsko ugostiteljske škole, u okviru projekta „Dani prijateljstva i istarske kuhinje“. Sa njima je i svetski priznati kulinar Zoran Stanisavljević koji će od naredne godine biti na čelu Svetske kuvarske asocijacije za južnu Evropu.
Oni su danas sa Goranom Cvetanovićem, gradonačelnikom Leskovca, posetili pogone za hladnu i toplu preradu voća „Fungo-jug“ u Čukljeniku gde im je priređena prezentacija proizvoda ove firme koja je početkom 90-tih godina stekla renome po izvozu pečuraka pretežno na italijansko ali i ostala evropska tržišta.
„Fungo-jug“ je i dalje značajan izvoznik pečuraka, višnje, maline, kupine i mešanog smrznutog voća ali da bi se povećao profitni indeks, kompanija je poslednjih godina krenula u finalizaciju pojedinih proizvoda koji su naišli na dobar prijem kupaca posebno u hipermarketima u zemljama okruženja.
Od 2010. godine počela je proizvodnja smrznutih voćnih torti, matičnih hladno ceđenih sokova, raznih vrsta džemova, voćnih sirupa, čajeva i proizvoda od suvih pečuraka koji na tržište idu pod zaštićenim imenom „Artfood“.
„Jedini smo grad u Srbiji koji ima dva brendirana proizvoda, roštilj meso i leskovački ajvar i to je nešto što na najbolji način moramo da iskoristimo u turističkoj promociji našeg grada“, rekao je Goran Cvetanović.
Dodao je da je za Leskovac poljoprivreda na listi prioriteta jer predstavlja veliku razvojnu šansu.
Bratislav Jovanović, direktor „Fungo-jug“-a je istakao da se ova firma poslednjih nekoliko godina sve više okreće finalizaciji proizvoda i to upravo onih koji nedostaju evropskom tržištu.
Degustirajući neke od proizvoda Zoran Stanisavljević, šef u hotelu „Melia coral“ u Umagu i jedan od vodećih svetskih kulinara, kazao je da kulinarstvo hronično pati od nedostatka upravo ovakvih proizvoda. On je rekao da je veliki apsurd da vodeći istarski ugostitelji iste ove proizvode uvoze iz Italije gde ih „Fungo-jug“ prodaje već godinama.
On je svojim domaćinima zahvalio na, kako je rekao – velikom gostopirmstvu, da se u Leskovcu osećaju kao da su među najboljim prijateljima i dodao da su „granice fizičke barijere koje ćemo ukloniti onog trenutka kada shvatimo da one jednostavno nisu potrebne“.
(Kraj)bdi/mil
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Gosti iz Xrvatse se cudili kako ljudi rade za malu platu u losim uslovima i kako u toliku veliku firmu ima osigurani pet radnika a toje porodica firme
Postovana Sanja za Vasu informaciju preduzece ima prijavljenih 57 radnika na neodredjeno vreme kao i stotinak radnika u sezoni otkupa voca na odredjeno vreme.
Takodje, pozivam Vas da nas posetite kada imate vremena i vidite uslove u kojima radnici rade. Pozdrav.
sme li neki posao u Leskovackom kraju da se zavrsi bez gradonacelnika i politike?
I to što kažeš, nimalo ne razlikuje od svog prethodnika 🙂