Grad čuva Hitnu pomoć i aerodrom

NIŠ – Rebalansom budžeta Gradsko veće usvojilo je da iz gradske kase bude izdvojeno za JP „Arodrom Niš“ 20 miliona dinara, a pet miliona dinara za ustanove primarne zdravstvene zaštite – Hitnu pomoć, Dom zdravlja, Studentsku polikliniku i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika.

Većnici su objasnili da će ovaj novac obezbediti da niški aerodrom prevaziđe tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi, a zdravstvene ustanove će moći da normalno funkcionišu.

Gradski većnik dr Žarko Ranković objasnio je da Hitna pomoć, Dom zdravlja, Studentska poliklinika i donekle Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika imaju obziljne finansijske poteškoće zbog toga što što se iz Republičkog fonda za zdravstvenu zaštitu ne isplaćuju plate za sve zaposlene u stomatološkim službama.

Ranković je rekao da se zbog tužbi stomatologa za neizmirene zarade, računi pomenutih zdravstvenih ustanova nalaze se u blokadi.

„Situacija je posebno teška u Hitnoj pomoći gde su pojedini stomatolozi zbog neisplaćenih računa angažovali i privatne izvršitelje. Novac koji ćemo uplatiti Hitnoj pomoći omogućiće ovoj ustanovi da kupi gorivo i moći će da radi na terenu“, rekao je dr Ranković.
On je najavio da će grad i naredne godine izdvajati sredstva iz budžeta za ustanove primarne zdravstvene zaštite jer su usluge koje one pružaju neophodne građanima Niša.
(Kraj)Mia