Grad Niš obezbedio 70 miliona za plate grobara

Veće grada Niša odobrilo je danas isplatu 70 miliona dinara iz gradske kase za povećanje osnivačkog kapitala Javno komunalnog preduzeća „Gorica“, ali će zapravo tim parama biti isplaćeni zaostale plate za 224 radnika koji su tužili tu firmu.

Radnici niškog preduzeća koje se bavi sahranjivanjem i održavanjem grobalja tužili su sopstvenu firmu uglavnom zbog neisplaćivanja ugovorenih zarada, ali i za neisplaćivanje prevoza i kamata na zaostale dugove.

Sekretar sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Hranislav Djordjević rekao je da će izdvajanjem para iz budžeta grada biti izbegnuti dalji sudski troškovi i troškovi izvršitelja.

On je podsetio da je „Gorica“ nedavno potpisala sporazum sa Osnovnim i Višim sudom u Nišu o medijaciji u sudskim sporovima sa radnicima, tako da će sporovi na taj način biti okončani.

Ovim parama biće izmiren dug prema radnicima tako da se nadamo da više neće biti sudskih sporova„, kazao je Djordjević.

Zaposleni u Javno komunalnom preduzeću „Gorica“ su u prethodne dve godine u više navrata protestovali zbog neisplaćivanja plata i nadoknade za prevoz.

Najradikalniji protest niški pogrebnici imali su u proleće 2016. godine kada su skoro dve nedelje spavali u grobljanskoj kapeli jer im je u to vreme preduzeće dugovalo devet plata.