Do građevinske dozvole za samo 26 dana

NIŠ – Drastično skraćenje roka za izdavanje građevinske dozvole, postojanje samo jednog šaltera za izdavanje dozvola i ukidanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, neke su od najznačajnih novina koje će doneti izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, rečeno je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona.

Javna rasprava biće nastavljena i narednih dana i trajaće sve do 20. avgusta, nakon čega će se izmene i dopune naći u republičkom parlamentu.

Državni sekretar u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damjanović istakala je na skupu u Nišu da se izradi izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji pristupilo pošto je ustanovoljeno loše stanje u građevinarstvu.

„Ono što je suštinski i reformski novo u Nacrtu zakona jeste predviđanje objedinjene procedure koja ima za cilj uspostavljanje jednog kanala komunikacije između investitora i organa uprave“, rekla je Damjanović.

Ona je istakla da će Nacrt zakona omogućiti da od prvog zahteva za izdavanje lokacijskih uslova pa sve do izdavanja upotrebne dozvole, investitor rešava svoj problem na jednom mestu, jednim dolaskom.

„Ono što je ocenjeno kao najgora stvar u postojećem zakonu jeste prikupljanje posebnih uslova od javnih preduzeća i drugih ustanova. Kroz postupak objedinjene procedure predviđeno je da ti postupci traju 15 dana i uslove neće pribavljati investitor već nadležna služba“, rekla je Damjanović

Kako je dodala Damjanović postupak izdavanja lokacijske dozvole koji je trajao i po pet, šest meseci, ovim nacrtom zakona skraćen je na 23 dana.
Prema njenim rečima nacrtom zakona je takođe reformisan sistem izdavanja upotrebnih dozvola i taj novi sistem podrazumeva da investitor sam angažuje komisiju koja sačinjava nalaz i daje predlog nadležnom organu za izdavanje upotrebne dozvole.

„Ceo postupak od donošenja investicione odluke o građenju pa do izdavanja građevinske dozvole trebalo bi da traje 29 dana. Taj rok važi naravno pod pretpostavkom da investitor dođe sa odgovarajućim dokazima koji se traže a tiču se i rešenog imovinsko-pravnog statusa“, objasnila je Damjanović.

Ona je je istakla da će izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji obezbediti bržu i efikasniju ralizaciju investicija, podstaći izgradnju proizvodnih objekata, doprineti zaštiti životne sredine i obezbediti bezbednost i sigurnost objekata.

„ Novina je i da će drugačije će biti uređena naknada za uređivanje građevinskog zemljišta. Ta naknada je i od stručne javnosti i investitora ocenjena kao najveći namet koji u privredi postoji. Više neće postojati naknada za uređenje zemljišta već doprinos koji predstavlja stvarni trošak opremanja lokacije“, kazala je Damjanović.

Kako je istakla Damjanović nacrtom zakona uspostavlja se vezani sistem odgovornosti, a za sve učesnike u postupku predviđene su oštre sankcije. Predviđene su, dodala je Damjanović, prekršajne, krivične i kazne za privredni prestup.
(Kraj)

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar