Groznica Zapadnog Nila i na jugu Srbije – preminula žena iz Kuršumlije

Od groznice Zapadnog Nila na Klinici za infektivne bolesti u Nišu preminula je žena iz Kuršumlije, a trenutno se na lečenju nalaze dva pacijenta, izjavio je direktor te ustanove Miodrag Vrbić.  

Zdravstveno stanje jednog obolelog je ozbiljno, on se nalazi u životnoj opasnosti, a drugi pacijent je dobro„, izjavio je Vrbić.

Pacijentkinja iz Kuršumlije preminula je od groznice Zapadnog Nila prošle nedelje, a na području juga Srbije do sada nije bilo zvanične potvrde o o oboljevanju građana.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ na području naše zemlje registrovano je 286 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, a 29 lica je preminulo.

Najveći broj obolelih je sa području Vojvodine i Beograda, a po jedan obeleli registrovan je na području Zlatiborskog, Raškog i Pomoravskog okruga. 

Groznica Zapadnog Nila je virusna infektivna bolest koja se prenosi ubodom komarca.

Oko 80 do 90 odsto osoba koje su inficirane virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome bolest, a kod malog procenta zaraženih simptomi podsećaju na obolenje slično gripu. Kod pojedinih osoba, uglavnom starije životne dobi, dolazi do nastanka meningitisa i encefalitisa koji zahtevaju hospitalizaciju.