Hajde da brojimo (čuvamo) rode

Velika nacionalna akcija

Prikupljanju podataka o gnezdima roda priključilo se i dvadesetak lovačkih udruženja širom Srbije.

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije trenutno sprovodi akciju prebrojavanja gnezda belih roda u našoj zemlji.

Ove ptice su, prema rečima nacionalnog koordinatora akcije Sandre Jovanović sve ugroženije. Jedno gnezdo roda usnimila je i naša ekipa u centru sela Lalinac gde se na trafo stanici „skućila“ porodica sa jednim mladuncem.

„Usled nedostatka adekvatnih mesta za gnežđenje, prilagodile ljudskim tvorevinama. Sada mnogo češće svoja gnezda grade na električnim stubovima. Jedan vid zaštite i sprečavanja stradanja roda i oštećenja na električnim vodovima je postavljanje platformi za rodina gnezda na električnim stubovima, na metalnim držačima. Ukoliko želimo da zaštitimo rode na duže staze, potrebno je da očuvamo vlažne livade, močvare, pašnjake, vodoplavne terene na kojima se one hrane ili gnezde, sprečavanjem odvodnjavanja, izgrednje brana ili preoravanjem livada i pašnjaka. Važno mesto za ishranu su i njive. Promena poljoprivredne prakse i smanjena upotreba pesticida, umnogome će doprineti poboljšanju populacije bele rode. Važno je da njihova staništa budu zakonski zaštićena, jer zaštitom staništa roda štitimo i stanište mnogih drugih biljnih i životinjskih vrsta, izjavila je ona za časopis „Zov“.

rode lalilnacPopulacija bele rode je dostigla svoj minimum 80-ih, ali se brojnost polako povećavala u narednih deset godina. U Srbiji, prema poslednjem popisu koji je rađen pre 14 godina, i to samo na području Vojvodine, izbrojano je oko 1000 parova, od toga 600 na području Banata. Za celu teritoriju Srbije, procenjena je brojnost od oko 1500 parova.

„Trenutno znamo za lokacije oko 300 gnezda, međutim taj broj stalno raste i očekuje se da će ta cifra premašiti 1500 gnezda, odnosno gnezdećih parova. Ipak se o konkretnim brojkama može govoriti posle popisa, koji smo započeli 20. juna. Pošto se sprovodi na teritoriji cele Srbije, valja obići veliku teritoriju, pa je završetak popisa predviđen za kraj jula. Nakon toga sledi obrada podataka koji će biti objavljeni u ornitološkom časopisu „Ciconia“. Podaci se šalju i međunarodnoj organizaciji, koja će nalaze svih zemalja učesnica predstaviti u završnom izveštaju. To će nam dati informaciju o stanju populacije roda na globalnom nivou.

Pored članova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u popisu učestvuje veliki broj volontera, oko 150, sedam organizacija koje se bave pitanjima zaštite prirode i zaštite životne sredine sa svojim brojnim članovima koji su se rado priključili popisu.

Prikupljanju podataka o gnezdima roda priključilo se i dvadesetak lovačkih udruženja širom Srbije.
Učešće u popisu je jednostavno; dovoljno je da obiđete svoje mesto i ukoliko primetite gnezdo bele rode, popunite jednostavan formular. Trajanje popisa je do kraja jula meseca, pre velike seobe roda na jug.
(Kraj) ZOV

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar