Hančanima voda iz alternativnih izvora

U Surdulici je za vikend počeo redovni, godišnji remont potrojenja zbog čega će JP “Vodovod”  u Vladičinom Hanu do njegovog završetka potrošače snabdevati vodom sa gradske mreže iz alternativnih izvora, tačnije iz bunara u Lepenici, koji se pune iz korita Južne Morave. 

Kako bi se izbegle nestašice pijaće vode, Opštinsko veće je u narednih mesec dana zabranilo neracionalnu potrošnju sa mreže, pa će zalivanje njiva i bašti, pranje tepiha i automobila sa mreže kažnjavati Komunlna policija.

Istovremeno je uvedena i restrikcija isporuke vode selima i to po sledećem rasporedu, u periodu od 12 do 22 časa.

“Ponedeljkom i četvrkom bez vode će biti  sela Prekodolce i Žitorađe, utorkom i petkom Gramađe, Dekutice i Polom , sredom i subotoom Lepenica, Stubal, Priboj i Mazara  četvrtkom i nedeljom i Kržince, Manajle, Repince i Suva Morava,” stoji u odluci Opštinskog veća.

Gradska naselja  obilaziće cisterne koje će stanovništvu obezbediti  dragocenu tečnost u slučaju nestašice.

Ovakav vid snabdevanja u Hanu traje decenijama unazad, jer je sistem za vodosnabdevanje povezan sa VHE, pa svake godine u ovom periodu se prelazi na rezervni, koji je znatno slabijeg kapaciteta.

Kako je rekla direktorka “Vodovoda”, kapacitet fabrike vode je prerida 100 litara u sekundi, dok je u Lepenici upola manji.

“Zbog toga su nestašice vode već u prvim danima remonta evidentne u višim zonama grada. Remont će trajati sve do 7. oktobra“, ističe direktorka.