Help i opština Medveđa uručili 15 grantova vrednih 36.000 evra

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić i Helpov menadžer za ekonomski razvoj Maša Bubanj uručili su 15 ugovora o donaciji, vrednih 36.000 evra, za pokretanje sopstvenog biznisa, a među dobitnicima opreme trećina su pripadnice lepšeg pola.

Na konkurs projekta „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana“ nemačke razvojne organizacije Help se javilo dva oputa veći broj zainteresovanih, a ovih 15-oro izabrani su posle dva kruga selekcije.

Arsić je istakao je da je ovo lep dan za Medveđu i kad god se radi o zapošljavanju onda je to praznik.

Mi ubrzanim koracima izlazimo iz kruga najnerazvijenih opština. Ono što smo danas učinili sa HELP-om je veliki korak, obirom da smo podelili 15 ugovora“, kazao je predsednik opštine, a i Maša Bubanj je izrazila zadovoljstvo zbog uručenih grantova.

Mi smo u Medveđi već bili 2008. godine. Zadovoljni smo što smo opet ovde, a sve sa ciljem poboljšanja socio ekonomske situacije u Medveđi“, rekla je.

Opština Medveđa je za ovaj projekat uzdvojila 14.400 evra

Potpisni ugovora će do kraja godine dobiti opremu prosečne vrednosti 2.400,00 evra, poslovne i stručne obuke u skladu sa potrebama podržanih delatnosti, umrežavanje i mentoring u toku trajanja projekta.

Obaveze potpisnika ugovora o donaciji su finansijsko učešće u iznosu od 20% od vrednosti donirane opreme, 8 časova rada u korist lokalne zajednice, registracija delatnosti u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije i/ili dodatno zapošljavanje jednog radnika, kao i pohađanje poslovnih obuka organizovanih od strane Helpa u okviru projekta.

Komponenta ekonomskog osnaživanja kroz podršku dohodovnim aktivnostima u Srbiji realizuje se u Leskovcu, Medveđi, Nišu, Svrljigu, Pirotu i Mionici.

Inače, projekat „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana“ realizuje se od aprila 2017. i sprovodiće se do kraja januara 2019. godine.