Hitna pomoć zatrpana ujedima krpelja

Poslednjih dana povećan je broj Nišlija koji u Hitnoj pomoći  traže pomoć zbog ujeda krpelja, medjutim u ovoj zdravstvenoj ustanovi apeluju na sve građane da se kod ujeda pomenutog parazita za pomoć obraćaju izabranom lekaru u Domu zdravlja.

Ujed krpelja ne predstavlja urgentno stanje. Ti pacijenti oduzimaju vreme i  ugrožavaju život onih pacijenata kojima je pomoć hitno potrebna„, kazali su u Hitnoj pomoći.

Prema rečima lekara te ustanove, kod ujeda krpelj gradjani treba da se za pomoć obraćaju svom izabranom lekaru jer će tamo moći da dobiju kompletnu terapiju.

Nije dovoljno da krpelj bude odstranjen, potrebno je da pacijent dobije antitetanusnu zaštitu i da se prati na kontrolama njegovo stanje, a to ne može da se radi u Hitnoj pomoći„, istakli su u Hitnoj pomoći.

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine kazali su da se na suzbijanju krpelja intenzivno radi i da je dezinsekcija  poverena niškom Domu zdravlja.

Objekti i dvorišta vrtića već su tretirani sretstvima protiv krpelja, a sada se dezinsekcija radi u školama. Za dan, dva krenuće dezinsekcija parkova i priobalja Nišave“, istakla je sekretar sekretarijata za zaštitu životne sredine Ivana Krstić.

Ona je naglasila da se javne površine u gradu i ustanove poput škola i vrtića tretiraju sredstvima protiv krpelja dva puta godišnje, a tretman sredstvima protiv komaraca obavlja se svakog meseca od aprila do oktobra.
B.Lj.