I pored smanjenja broja pregleda i testiranih Vlasotinčana, vanredna situacija ostaje na snazi

Broj pacijenata u kovid ambulanti Doma zdravlja u Vlasotincu je u padu i većina pacijenata dolazi na kontrolni pregled, a poslednjih dana broj testiranih osoba manji je za dve trećine u odnosu na ranije, jer se smanjuje broj pacijenata sa indikacijama za testiranje, saopštava Štab za vanredne situacije opštine Vlasotince, ali i pored opadajućih brojeva, Štab je doneo odluku da vanredna situacija, uvedena 12.novembra i dalje ostaje na snazi.

Ostaje na snazi zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite. U javnim prakovima i igralištima, tokom vežbanja na otvorenom prostoru, dozvoljeno je okupljanje do pet lica, takođe uz primenu odgovarajućih mera lične zaštite.

U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra. Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od četiri godine nose zaštitne maske u slučajevima boravka na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru gde nije moguće obezbediti propisani fizičku distancu od dva metra (ispred banaka, apoteka, na autobuskim i drugim stajalištima, kao i u javnom prevozu). I dalje je zabranjeno organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Od 21. decembra, zaključno sa 25. decembrom, radno vreme objekata u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo (trgovinske i druge radnje i prodajna mesta), pružanja usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića (restorani, kafići, klubovi i sl.), pružanja usluge u zatvorenim ili otvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo (tržni centri, pijace i sl.) i priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću (kladionice, igraonice i sl.), kao i u objektima u kojima se obavlja delatnost pružanja zanatskih i drugih usluga u neposrednom i dugotrajnom fizičkom kontaktu sa korisnikom usluge (kozmetički saloni, frizerski saloni, saloni lepote) i delatnost u oblasti kulture koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) i oblasti sporta koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru ili dugotrajniji neposredni kontakt sa korisnikom usluge (fitnes centri, teretane, vežbaonice i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju i sl.) ograničava se tako da ti objekti mogu raditi samo radnim danima od 5 do 20 časova.

U toku radnog vremena, u objektima u kojima se pružaju usluge u oblasti ugostiteljstva nije dozvoljeno neposredno izvođenje muzike (muzika uživo), a posle 17 časova nije dozvoljena muzika u bilo kom obliku.

Ugostiteljski objekti će svoj rad prilagoditi tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezan razmak od dva metra između stolova. U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitinih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Obavezno je sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda.

Obavezno je sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (nošenje maski i rukavica).

Javno – komunalna preduzeća, Vodovod i Komunalac, nastaviće sa dezinfekcijom javnih površina, sa težištem na prilazne puteve i platoe ispred DZ Vlasotince, zajedničkih prostorija u stambenim zgradama, kao i mesta ispred banaka i pošte.
Ograničenje radnog vremena ne odnosi se na rad apoteka (uključujući i one u kojima se vrši promet robe namenjene za životinje ili poljoprivredu), izuzev onih apoteka koje prodaju obavljaju u okviru trgovinskih centara za koje poslodavci ne mogu obezbediti posebne koridore i benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva, kao i trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane.

Sprovođenje propisanih mera zaštite u skladu sa zakonom obezbeđuje, koordinira i nadzire predsednik opštine preko nadležnih opštinskih inspekcijskih službi i štaba za vanredne situacije.

Štab još jednom apeluje na sve građane da poštuju propisane mere epidemološke zaštite (nošenje zaštitnih maski, držanje propisane fizičke distance)a da za vreme novogodišnjih i božićnih praznika izbegavaju nepotrebna okupljanja.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar