I „šopska“ na listi 24 najboljih salata na svetu

Foto: Restoran Koliba

Jelo poznato kao salata datira još iz vremena starih Rimljana koji su imali običaj da umaču zelenu salatu u so, zvala se „herbe salata“ ili „posoljeno lišće“.

Danas, vekovima nakon što je taj koncept nastao, salate za neke znače posudu sa zelenom salatom i dodacima po izboru iz lanaca brze ishrane, dok za druge predstavljaju tople činije sa žitaricama (kao što je farro salata) ili salate bez ijednog lista zelene salate (poput makarona, krompir salate ili kupus salate). Za neke, salata je hladno, začinjeno i iseckano prilog jelo, dok je drugi pretvaraju u glavno jelo dodavanjem različitih proteina, prenosi N1.

Ukratko, salate znače različite stvari za različite ljude. Ključ je u svežim sastojcima, teksturi i dobro izbalansiranom prelivu, piše CNN.

Bez obzira na način pripreme, salata može mnogo reći o jednom mestu. Od Grčke do Meksika, Etiopije i Japana — nije sve samo u sastojcima (povrće, začinsko bilje, lišće) ili u prelivima, već često postoji i priča o poreklu recepta, vremenu, mestu… Mnogi kuvari će vam reći da su mnoge klasične salate opstale godinama, uz vrlo male izmene.

U nastavku sledi 24 najpoznatije i najbolje salate iz celog sveta:

  1. Panzanella (Italija)

Italijanska salata od hleba napravljena je od bajatog hleba natopljenog sirćetom i pomešanog s paradajzom, krastavcima, lukom i maslinovim uljem. Potekla je iz Toskane kao obrok siromašnih seljaka

  1. Salata Niçoise (Francuska)

Kombinacija ribe (tuna ili inćuni), maslina, jaja, krompira i povrća sa juga Francuske. Lagan ali zasitan obrok

  1. Jušeng (Singapur/Malezija)

Salata od sirove ribe, povrća i začina koja se baca visoko u vazduh tokom Kineske nove godine, simbolizujući prosperitet

4 . Narangi salata (Indija)

Salata od pomorandže, kupusa, šargarepe i čili papričica, začinjena medom i sirćetom.

  1. Salat Kacuc (Izrael)

Jednostavna bliskoistočna salata od paradajza, krastavca i peršuna sa limunovim sokom i maslinovim uljem.

  1. Iseckana salata sa jicamom (Meksiko)

Meksička salata sa jicamom (slatkim korenom), pomorandžom, ananasom, avokadom i prelivom od avokada i Tajina.

  1. Pressgurka (Švedska)

Brzo ukiseljeni krastavci sa sirćetom i šećerom, pritisnuti da puste sok i odstoje pre serviranja. Idealna je uz teža jela poput ćufti.

  1. Šopska salata (Bugarska)

Salata od paradajza, krastavca, pečenih paprika, crvenog luka i sira, koja simbolizuje boje bugarske zastave.

  1. Ensalada de palmitos (Argentina)

Jednostavna salata od srca palme, paradajza i avokada sa limetom, često uz mesna jela.

  1. Laphet Thoke (Mjanmar)

Salata od fermentiranih čajnih listova, oraha, povrća i ribe. Kafa i čaj se obično služe uz ovo jelo bogato kofeinom.

  1. Horijatiki (Grčka)

Tradicionalna grčka seoska salata bez zelene salate, sa paradajzom, krastavcem, crvenim lukom, maslinama i fetom.

  1. Pipirana (Španija)

Letnja salata iz Andaluzije od paradajza, krastavca i paprike sa maslinovim uljem i vinskim sirćetom, slična gazpaču.

  1. Som Tam (Tajland)

Hrskava salata od zelene papaje, orašastih plodova, limuna i čili papričica. Tradicionalno se gnječi u avanu.

  1. Kobs salata (SAD)

Iz Los Anđelesa – proteinska salata sa piletinom, slaninom, avokadom, sirom, jajima i paradajzom.

  1. Tabbouleh (Liban)

Osnovna salata bliskoistočne kuhinje od peršuna, bulgura, paradajza i limunovog soka.

  1. Sunomono (Japan)

Lagana japanska salata od tanko sečenih krastavaca sa sirćetnim prelivom. Osvežava apetit.

  1. Švapska krompir salata (Nemačka)

Bez majoneza – sa prelivom od bujona, ulja, sirćeta i senfa. Lagana verzija klasične krompir salate.

  1. Gado-gado (Indonezija)

Salata sa kuvanim i sirovim povrćem, tofuom, jajima i bogatim prelivom od kikirikija. Često se služi uz pirinčane kolače.

  1. Širazi salata (Iran)

Salata od paradajza, krastavca i luka, začinjena kiselim sokom od nezrelog grožđa.

  1. Olivier salata (Rusija)

Ruska verzija bogate krompir salate sa jajima, mesom, graškom, kiselim krastavcima i majonezom.

  1. Valdorf salata (SAD)

Kombinacija jabuke, celera, oraha i majoneza, nastala u hotelu Waldorf-Astoria u 19. veku.

  1. Cezar salata (Meksiko)

Iako poznata kao američka, Cezar salata potiče iz Tihuane. Originalni recept uključuje inćune, parmezan, jaje i krutone.

  1. Timatim (Etiopija)

Paradajz salata začinjena etiopskim berbere začinom, limunom i maslinovim uljem, često uz injera hleb.

  1. Kačumbari (Istočna Afrika)

Salata od paradajza i crvenog luka, sa čilijem i limunovim sokom, popularna u Keniji i Tanzaniji uz mesna jela.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare