Kako su pirotski maturanti položili veliki ispit humanosti u akciji ''Budi i ti nečiji heroj''

Ispit zrelosti položili u majicama, novac uplatili bolesnima

Ovogodišnja maturska proslava pirotskih srednjoškolaca ostaće upamćena u Srbiji po humanosti mladih ljudi, koji su odlućili da novac predviđen za proslavu maturske večeri, odnosno, tradicionalno skupe haljine, cipele i odela, uplate u humanitarne svrhe, a oni oproštajno veče i ispit zrelosti proslave skromno, u majicama i patikama.

Ujedinili su se u humanoj misiji, u akciji “Budi i ti nečiji heroj“.

Maturu su proslavili odeveni skromno, noseći iste majice, na kojima je ispisana snažna motivaciona poruka, a novac koji bi potrošili na kupovinu skupe garderobe za ovu priliku, izdvojili su za pomoć sugrađanima obolelim od teških bolesti.

Maturanti Ekonomske škole, Gimnazije i Tehničke škole prikupili su 719.000 dinara

Na kraju školske godine bili su zaista pravi heroji ne samo u lokalnim okvirima nego i širom Srbije jer su se odrekli kupovine skupih toaleta a taj novac koji bi izdvojili za kupovinu skupe odeće dali  u humanitarne svrhe. Za matursko veče koje su proslavili bili su obučeni su u majicama na kojima je pisalo “Budi i ti nečiji heroj“ I tako još jednom, sledeći primer ranijih maturanata,  položili ispit humanosti. Prikupili su 719.000 dinara koje su uplatili deci za lečenje.

POLOŽILI ISPIT ZRELOSTI

“Nije bilo dileme šta  su za nas prave vrednosti. Ako je matura ispit zrelosti, mislim da smo je mi položili sa najvišim ocenama. Odrekli smo se skupe garderobe, a novac dali za lečenje naših najmlađih sugra

đana.  Upravo zbog ove naše akcije, mauturu ćemo pamtiti ceo život. Znate, posle izvesnog vremena obično se niko više neće sećati ko je kakvu  garderobu imao na maturi, ali ovakvog čina svi će se sećati.  Pokazali smo  da smo generacija na koju može da se računa”, kaže maturantkinja Gimnazije Nadja Mijalković

Maturant iste škole Darko Vasić kaže da su veoma srećni ovim svojim humanim gestom.

“Mislim da smo svi nekako opušteniji jer znamo da smo učinili dobro delo, da smo nekome pomogli”, kaže Vasić.

“Osećaj je zaista predivan jer na ovaj način pomažemo onima kojima je potrebno. Umesto da kupujemo skupe haljine i odela novac dajemo deci za lečenje. Može da se bude lep i elegantan i u ovoj majici”, kaže ponosna maturantkinja Ekonomske škole Neda Zlatković.

Maturant iste škole Andrej Kostić kaže da je veoma uzbudjen i da mu je puno srce.

“Šaljemo lepu poruku svim ljudima, posebno maturantima Srbije i nadam se da će našim primerom krenuti i druge generacije maturanana ne samo u Pirotu”, kaže Kostić.

I njihove kolege maturanti Tehničke škole slažu se u oceni da su se ovim svojim humanim gestom izdvojili u celoj Srbiji i da su preneli snažnu poruku.

“Sve to nam puno znači jer smo učinili dobra dela i srećni smo zbog toga. Bili smo složni i jednoglasno doneli odluku da na maturi budemo u majicama a da novac damo onima kojima je on potreban”, kaže maturantkinja Tehničke škole Anja Mitrović.

NOVAC OTIŠAO U PRAVE RUKE

Maturanti Ekonomske škole u sklopu ove akcije oni su prikupljali novac za lečenje Piroćanaca obolelih od teških bolesti. Sedmogodišnji Rade Durmišević, koji boluje od tumora zglobne hrskavice, dobio je od učenika Ekonomske škole 97.200 dinara, a 97.300 dinara uplaćeno je za lečenje tridesetogodišnje Bratislave Jeremić, obolele od teškog oblika kancera grlića materice

Poslednja generacija maturanata Gimnazije  je samo nastavila humanu misiju svojih drugova koji su pre četiri godine prvi pokrenuli akciju pomoći bolesnoj deci u Pirotu.

Novac u okviru akcije pirotskih maturanata “Budi i ti nečiji heroj“, maturanata Gimnazije u iznosu od 289.300 dinara, dobili su 86.500 dinara Dušan Kartaljević, 109.000 dinara Mateja Lazarević i 93.800 dinara Mila Panić.

Maturanti Tehničke škole u Pirotu su uplatili 125.500 za lečenje petogodišnje Mile Panić koja boluje od teškog oblika kancera. Pored togam, oni su uplatili 59.700 dinara za dečaka Radeta Durmiševića koji boluje od tumora  zglobne hrskavice i 50.000 dinara za Dušana Kartaljevića koji boluje od mišićne distrofije   kome je  takodje potrebna pomoć

Pirotski maturanti dobili su priznanje Ministarstva prosvete i ministra Mladena Šarčevića za humanost koja se čuje i van Pirota. M

U svakom slučaju dugo će se govoriti o ovoj humanoj akciji poslednje generacije pirotskih maturanata koji mogu da budu primer mladima širom Srbije.

DOBRA VILA ZA SVE – DONATOR

Akciju je pomoglo Udruženje “Dobra vila za vas“. Prema rečima Ivane Kostić čestitke pripadaju svima.

“Nije bilo ni malo lako sve to organizovati jer su oni imali dosta obaveza i van škole, ali smo svi zajedno uspeli. Da je to bio pun pogodak pokazuje i podatak da je njima čestitke uputio i ministar prosvete Mladen Šarčević navodeći da oni mogu da budu primer maturantima iz cele Srbije i preporučio školama da slede ovaj primer. Za nas je čast što smo sa njima u ovoj humanoj misiji”, kaže Kostićeva za Jugmediu

Zoran Panić

FOTO Daniel Kop