Izložba fotografija igračaka dece migranata na trgu u centru Pirota

Izložba dvadeset fotografija zaboravljenih igračaka dece migranata pod nazivom “Ostavljena sećanja“, postavljena je na trgu u centru Pirota i trajaće do nedelje 26. avgusta.

Autorka fotografija, koordinatorka mobilnih timova za jug Srbije Medjunarodne organizacije za migracije (IOM) Milica Andjelković Jovanović u katalogu je napisala da kada je počela da radi u Prihvatnom centru u Preševu, jedan mudar čovek joj je rekao kako ima moralnu obavezu da zabeleži i od vremena sačuvam činjenice vezane za tu veliku seobu naroda na Zapad i dalje.

„Verujem da bi me jake emocije i velike reči iz njih proistekle odvele u patetiku da sam pokušava da u reči pretočim svaki dan proveden na terenu. Ovako, fotografije će svakome omogućiti da sam ispriča svoju priču. Zašto igračke?. Zato što su one jedino što ostaje iza malih života koji u naručju svojih porodica, hitaju ka sanjanoj Evropi“, piše Milica.

Ovu aktivnost sprovodi Međunarodna organizacija za migracije u okviru Podrške Evropske unije u upravljanju migracijama u Republici Srbiji.

Kroz Srbiju je na putu ka Zapadnoj Evropi od 2015. godine prošlo više od milion migranata i izbeglica, a trenutno oko 4 hiljade migranata i izbeglica boravi u prihvatnim centrima i centrima za azil u Srbiji. Dok borave u Srbiji, oko 500 dece pohađa redovnu nastavu u školama u Srbiji.

U ovom trenutku najviše migranata koji su smešteni u prihvatnim i centrima za azil dolazi iz Avganistana, Pakistana, Irtana, Iraka i Sirije.