Izložba pejzažne arhitekure

SURDULICA  – U galeriji Surduličkog kulturnog centra (SKC) danas će biti otvorena izložba eksterijer dizajna, sa temom rekonstrukcija parkova i zainteresovaniće moći da izložbu pogledaju do kraja aprila. 

Pejzažna arhitektura je profesija uređivanja pejzaža, kroz planiranje, oblikovanje, izgradnju i upravljanje pejzažom. Pejzažne arhitekte unapređuju kvalitet života stvaranjem lepote, ali i rešavanjem problema životne sredine.

Još u doba baroka, Le Notre je sebe smatrao „pejzažnim arhitektom“, ali je tek od 1867. godine ova profesija u Americi nazvana imenom „pejzažna arhitektura“. Termin „pejzažni arhitekta“ ozvaničio je Frederick Law Olmsted, Amerikanac, kreator Central parka u Njujorku. Pre toga, profesija je trasirala put kroz radove poznatih evropskih pejzažnih dizajnera, kao što su Capability Brown, koji je planirao predele mnogih engleskih imanja u 18 veku i Andre Le Notre, projektant vrtova u Versaju.

Primeri rane pejzažne arhitekture u istoriji su zabeleženi kao viseći vrtovi Vavilona, egipatski vrtovi, antički vrtovi, kineski vrtovi itd.

Danas pejzažni arhitekti mogu oblikovati javne parkove, trgove, zelene i rekreativne prostore, kućne vrtove, vrtove poslovnih okruženja i sl., ali mogu učestvovati i u kreiranju politike korišćenja zemlje za ceo region. Njihov zadatak može biti da brinu o malom prostoru kao što je urbani vrt, ali i o sistemu otvorenih prostora čitavog grada, kao i o velikom nacionalnom parku ili turističkom području.

April je proglašen za Svetski mesec pejzažne arhitekture od strane internacionalne federacije pejzažnih arhitekata. Razlog za izbor baš ovog meseca se krije u dva značajna aprilska datuma – Dan planete Zemlje (22. april) i dan rođenja Fredericka Law Olmsted-a, osnovača pejzažne arhitekture (27. aprila).

(Kraj)iva