Jezero „Barje“ može da primi sve vode

LESKOVAC – Akumulaciono jezero „Barje“, iz koga se Leskovčani snabdevaju vodom za piće, može da primi sve vode posle naglog topljenja snega, a opasnost od prelivanja ili popuštanja brane samo je teoretska i to u slučaju eventualnih kataklizmi.

„Jezero je spremno da primi stogodišnje vode od 18 miliona kubika, što znači dva metra ispod kote preliva, a sada je jezero poluprazno i voda je na nivou od 14 metara ispod kote prelivanja“, objašnjava za „juGmediu“ diplomirani hidroinženjer iz „Vodovoda“ Živorad Đelić.

Đelić dodaje da ni do prelivanja jezera ne može doći jer je 2011. godina bila izuzetno sušna pa će jednu trećinu svih voda upiti žedna zemlja.

„Ukoliko dođe do preliva, što je samo teorija, voda će se ispuštati preko temeljnih ispusta i to neće ugroziti objekte i ljude“, tvrdi.

Đelić je, međutim, upozorio na bujične potoke i podzemne vode kojih ima u zapadnom delu Leskovca, selu Trnjane i u naseljima Bobište i Ančiki, najnižim gradskim kotama.

Projektanti akumulacionog sistema i jezera „Barje“, dužine oko 8 kilometara i širine do 300 metara, su međutim baratali i sa računicama šta bi se dogodilo u slučaju eventualnih kataklizmičnih situacija, kao na primer razornih zemljotresa.

U tom slučaju, izračunato je, voda iz „Barja“ bi kod Glavne pošte u Leskovcu iznosila 4 metra, a njena visina na potezu fabrike „Zdravlje Aktavis“ – benzinska pumpa u Podvorcu iznosila bi oko 2,5 metra.

(Kraj)