Još jedan fakultet na albanskom jeziku

Svečanim otvaranjem multietničkog fakulteta u Bujanovcu, ispunjen je još jedan u nizu zahteva albanske nacionalne zajednice iz takozvane Preševske doline. Reč je o isturenom odeljenju Ekonomskog fakulteta iz Subotice, koji je upisalo 39 brucoša albanske i 30 srpske nacionalnosti. Studenti će se školovati na maternjem jeziku i na teret države Srbije, kao i oni na sličnom fakultetu u višenacionalnoj Medveđi.

Ocenu šefa Koordinacionog tela za jug Srbije Milana Markovića da se radi o istorijskom danu za Bujanovac, opravdava i činjenica da je fakultet otvoren u prisustvu američkog, engleskog i albanskog amabasadora, kao i predstavnika više međunarodnih organizacija, koje budno prate dešavanja u ovom regionu.

„Fakultet je otvoren uz velike pritiske“, ocenio je predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi u izjavi agenciji Jugmedia.

„Ništa drugo ne tražimo, nego da imamo ista prava kao i Srbi na Kosovu. Ostaje još niz otvorenih pitanja u sferi obrazovanja Albanaca na jugu Srbije i nadam se da će vlasti u Beogradu pokazati veću ažurnost“, dodao je Kamberi.

Ministar prosvete u Vladi Srbije Žarko Obradović je, međutim, na svečanom skupu dokazivao da nema mestu brigama.

„Srbija se opredelila da sistematski gradi demokratsko društvo. Uravnotežen i ravnomerni razvoj regiona je prioritet, te će obrazovani ljudi biti od pomoći. Zato je otvaranje obrazovnih ustanova od velikog značaja i predstavlja državno pitanje“, istakao je Obradović.

Otvaranje fakulteta na albanskom jeziku u Bujanovcu predmet je pregovora beogradskih vlasti i predstavnika albanske nacionalne zajednice sa juga Srbije još od 2002. godine, sa manjim i većim prekidima.

Milan Marković, koji je i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Srbije, objašnjavao je, inače, da se na tom poslu intenzivno radilo tri godine.

U nedavnoj seriji masovnih protesta Albanaca u Preševu i Bujanovcu, jedna od glavnih tema bila je – otvaranje fakulteta na albanskom jeziku u „Preševskoj dolini“, ali ne samo jednog, već više fakulteta.

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!