Još šest konkursa za dodelu sredstava poljoprivrednicima

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas u Nišu da će već za pet, šest dana biti raspisan novi poziv za dodelu sredstava u okviru IPARD fondova, a ovoga puta biće dodeljivana sredstva za prerađivačku industriju.

„Ukupan budžet je 225 miliona evra, s tim što Evropska unija daje 175 miliona evra, a 50 miliona evra naša zemlja“, izjavio je Nedimović nakon sastanka sa zadrugarima, predstavnicima lokalnih samouprava, državnih ustanova i službi u Nišavskom okrugu.

Do sada su da su završena dva poziva u okviru IPARD fondova (za traktore i poljoprivrednu mehanizaciju), a u toku 2018. godine biće ih ukupno osam

On je podsetio da se sredstva iz IPARD fondova sada konačno realizuju i dodao da je interesovanje veliko tako da je za dva poziva stiglo 478 prijava.

Na sastanku u Nišu bilo reči i o uređenju rečnih korita Južne Morave i Toplice, isplati subvencija i različitim vidovima pomoći poljoprivrednicima i o modernizacii sistema protivgradne zaštite.

Nedimović je kazao da je zajednički zahtev svih gradskih opština u Nišu, da dobiju ovlašćenja koja se tiču poljoprivrednog zemljišta, jer sada nemaju nikava prava i obaveze kada je zemljište u pitanju.

Najavio je i dolazak turskog investitora koji će u u Srbiji izgraditi klanicu za preradu goveđeg mesa i rekao da je jedini zahtev investitora da klanica bude izgrađena u onoj opštini gde ima „sirovina“.

Nedimović je takođe rekao da je važno da u toku ove godine u našoj zemlji bude upošljeno barem 100 mladih inspektora.

„Zbog zabrane zapošljavanja, podneli smo inicijativu Vladi Srbije da nam odobri zapošljavanje veterinarskih, fitosanitarnih, poljoprivrednih i vodoprivrednih inspektora“, rekao je Nedimović.

Nedimović je nakon sastanka u Nišavskom okrugu posetio gazdinstvo Milana Stamenkovića u Merošini, koji obrađuju 56 hektara zemljišta i imaju 40 krava.