Jovana Mitić, slikarka koja izlaže na dva kontineta

LESKOVAC – Akademska slikarka Jovana Mitić imaće večeras u Pančevu svoju drugu samostalnu izložbu, ali je zanimljivo da je ova mlada Leskovčanka 13 puta primila nagrade za svoje radove – u Velikoj Britaniji, SAD, Mađarskoj,  Sloveniji, Rumuniji, BIH, i, naravno u Srbiji.

Izložba slika manjih formata ulje i akril na platnu biće otvorena u 19 časova u Kulturnom centru Pančeva.

Pre toga Jovana je kao jedini predstavnik Srbije učestvovala na međunarodnoj likovnoj koloniji u gradu Szentgotthárd (Monoštor) u Mađarskoj, zajdno sa 9 kolega slikara i vajara iz Italije, Slovenije, Mađarske i Slovačke. Izložba nastalih dela biće održana u galeriji u istom gradu.

jovana mitic_slikarka

U pripremi je i samostalna izložba crteža mlade Jovane Mitić, u oktobru ove godine, u organizaciji Muzeja-galerije opštine Lendava u Sloveniji.

Jovana Mitić je rođena 1984. godine a na slikarskom odseku Fakulteta umetnosti u Nišu je diplomirala 2008. godine u klasi Zorana D. Kostića. Član je ULUPUDS-a.

“U Jovaninoj slikarskoj praksi rađa se i konsoliduje jezik vizuelne kulture koji znači a ne samo označava… Ona nastoji da svaka slika živi vlastitim stilom, da govori vlastitim jezikom i da svaka od njih, u svojoj pojedinačnosti izražava neke opšte principe ili veru da umetnost nije mrtva i da je ona deo čovekovog istorijskog bića”, zapisali su likovni kritičari.

(Kraj)