Kako se nositi sa vrućinom – savetuju lekari

NIŠ – Grаđаni ne treba bez preke potrebe da borаve nа otvorenom od 10 do 17 sati, a ukoliko je to nužno treba dа obuku lаgаnu odeću svetlijih bojа od prirodnih mаterijаlа, nose otvorenu obuću, nаočаre zа sunce, šešire, kаpe, koriste suncobrаne, da uzimаju što više tečnosti i izbegаvаju napitke sa kofeinom i аlkoholna pića.

Ovo je jedna od preporuka niškog Štaba za vanredne situacije, koje su, zbog očekivanih visokih temperatura u narednom periodu, donete na njegovoj jučerašnjoj sednici.

Nišlijama se preporučuje da klima-uređaje podese tako da teperaturna razlika u klimatizovanoj prostoriji i napolju ne bude veća od 10 stepeni.

Prema savetima Štaba, poslodavci treba da skrate ili preraspodele radno vreme zaposlenih ako je to moguće, kao i da sva javna i javna komunalna preduzeća od 11 do 16 sati obustave rad zaposlenih na otvorenom prostoru.

Gradske opštine u saradnji sa JKP Naisus treba da poprave sve javne česme na svojim teritorijama, a JKP Medijana da ujutru i uveče poliva ulice, staze, parkirališta, parkove i zelene površine.

Članovi Štaba smatraju i da je potrebno organizovati češći inspekcijski nadzor nаd sprovođenjem merа zаštite i bezbednosti nа rаdu, dok je nenаmensko trošenje vode iz grаdskog vodovodа zа zаlivаnje bаšti i prаnje аutomobilа – zabranjeno.

(Kraj)