Kasni setva pšenice

Zbog suše u vranjskom kraju će i ove godine setva pšenice na oko šest hiljada hektara biti obavljena posle optimalnog roka. Uslovi za obavljanje ovog velikog i značajnog posla steći će se sa prvom obilnom kišom.  Tek tada će poljoprivrednici mašinama moći da uđu u njive. U ovom trenutku predsetvenu pripremu obavljaju samo oni ratari koji imaju posede na lakšim tipovima zemljišta.

Nada lazović Đoković, stručnjak za ratarstvo u vranjskoj poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi,  pručuje poljoprivrednicima da za pšenicu neće biti kasno ako je poseju do 10. novembra.

„Veoma je bitno d pšenica uđe u zimski period sa formiranim jednim ili tri lista. Svi oni ratari koji obavljaju setvu posle 10. novembra obavezno moraju da povećaju količinu semena i to za svaki dan zakašnjenja po jedan odsto“, kaže Lazović Đoković.

Ona takođe, poručuje poljoprivrednicima da prilikom setve domaćih sorti pšenice na jedan hektar obavezno bace od 220 do 270 kilograma semena , a kada su strane sorte u pitanju da to bude od 200 do 240 kilograma, uz adekvatnu primenu NPK-a đubriva.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare